Ion Chicu: Dacă mai avem un pic de demnitate, haideți să găsim obiective comune, să ne consolidăm și să muncim împreună

”Dacă noi nu obținem în următorii zece ani, cel puțin, o perspectivă clară de integrare în Uniunea Europeană, atunci vom pierde statalitatea. Nu vreau să spun sub ce formă, dar ea este evidentă.

De mai bine de douăzeci de ani, nouă ni ne acreditează ideea că moldovenii nu sunt capabili să se autoguverneze, nu sunt vrednici să se conducă și că fără un frate mai mare nu pot reuși. Această convingere a noastră trece din generație în generație. Ne tot spun: nu vedeți ce criză este, avem probleme și nu vom supraviețui fără mâna întinsă. Astfel, încet-încet, acest complex intră în ADN. Aceasta este cea mai mare greșeală, cel mai mare păcat și o trădare față de strămoși și, cu siguranță, față de urmași”, a declarat Ion Chicu într-un interviu pentru Europa Liberă.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Noi considerăm că realitatea este alta.

Haideți să vedem acum partea economică și cea financiară. În acești doi ani de criză totală – 2019 a fost un an de criză politică, iar anul 2020 -un an nefast pentru Republica Moldova și toată lumea.

Dacă vorbim de cifre, Ministerul Finanțelor va comunica ce venituri a încasat Bugetul de Stat pe data de 25 martie anul curent. La această dată este ziua când se achită impozitul pe profit pentru anul precedent, deci, în martie 2021, a fost recordul absolut – companiile au plătit impozitul pe profit ca rezultate de activitate pentru anul 2020 – an catastrofă, cum le place la toți să spună, o cifră record – 707 mln de lei într-o singură zi.

În martie 2020 s-a achitat 479 mln lei. Și haideți să încercăm să comparăm aceste două cifre. Vom realiza că întreprinderile au avut profit în pofida la tot ce se spune și au achitat pe 25 martie 2021 o cifră record.

În pofida unor provocări, sistemul funcționează, iar moldovenii, dacă doresc, se pot autoguverna.

De aceea, încercările de a ne convinge pe noi să stăm doar cu mâna întinsă sau să lăsăm mâinile în jos și să ne predăm fratelui mai mare – fie din stânga sau din dreapta – trebuie combătute, dacă mai avem un pic de demnitate, dacă ne gândim la urmași și la strămoși.

Divizarea societății s-a făcut artificial. Această divizare la fel a avut obiectiv ca să acrediteze ideea că moldoveanul nu poate să se autoguverneze – adică societatea să aleagă – sau cu unii sau cu ceilalți pentru a supraviețui.

Noi avem ca obiectiv să consolidăm societatea. De fapt, acest cuvânt se regăsește și în denumirea formațiunii – Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei.

Dacă nu vom înțelege că cineva ne divizează artificial, noi vom dispărea ca popor, ca stat. Această scindare artificială are la bază doar intenția de a ne lăsă fără demnitate și fără stat.

Dacă mai avem un pic de demnitate, haideți să găsim obiective comune, idei ce ne consolidează și să muncim împreună.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Faptul că a apărut reprezentantul PAS, nu înseamnă că noi trebuie să renunțăm

Ion Chicu sugerează că Maia Sandu i-a interzis lui Mazeiks - Ambasadorul UE, să participe la evenimentul de duminică. Ea a depus toate eforturile să minimizeze importanța evenimentului și a disponibilității partidelor de a coopera, mai spune Ion Chicu, președintele PDCM. Noi tot timpul am...

ALARMANT: În Moldova decesele au depășit nașterile cu aproape 10.000 de persoane

Natalitatea scăzută și majorarea numărului de decese au dus la o inversare demografică semnificativă în Republica Moldova în 2023. Anul trecut, decesele au depășit cu aproape 10.000 numărul de nașteri, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Mai exact, au fost înregistrate 33,7 mii de...

Horoscop 28 mai – zodia care are de luat o decizie care îi poate schimba viața

Horoscop 28 mai - o zi cu revelații. Ies la iveală lucruri, situații care ne pot scoate din impas, apar și oameni care pot repara o relație care n-a mai mers și să ne redresăm din mai multe puncte de Vedere. GEMENI Vești bune de prin...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica