Ion Chicu: Dacă mai avem un pic de demnitate, haideți să găsim obiective comune, să ne consolidăm și să muncim împreună

spot_img

”Dacă noi nu obținem în următorii zece ani, cel puțin, o perspectivă clară de integrare în Uniunea Europeană, atunci vom pierde statalitatea. Nu vreau să spun sub ce formă, dar ea este evidentă.

De mai bine de douăzeci de ani, nouă ni ne acreditează ideea că moldovenii nu sunt capabili să se autoguverneze, nu sunt vrednici să se conducă și că fără un frate mai mare nu pot reuși. Această convingere a noastră trece din generație în generație. Ne tot spun: nu vedeți ce criză este, avem probleme și nu vom supraviețui fără mâna întinsă. Astfel, încet-încet, acest complex intră în ADN. Aceasta este cea mai mare greșeală, cel mai mare păcat și o trădare față de strămoși și, cu siguranță, față de urmași”, a declarat Ion Chicu într-un interviu pentru Europa Liberă.

Noi considerăm că realitatea este alta.

Haideți să vedem acum partea economică și cea financiară. În acești doi ani de criză totală – 2019 a fost un an de criză politică, iar anul 2020 -un an nefast pentru Republica Moldova și toată lumea.

Dacă vorbim de cifre, Ministerul Finanțelor va comunica ce venituri a încasat Bugetul de Stat pe data de 25 martie anul curent. La această dată este ziua când se achită impozitul pe profit pentru anul precedent, deci, în martie 2021, a fost recordul absolut – companiile au plătit impozitul pe profit ca rezultate de activitate pentru anul 2020 – an catastrofă, cum le place la toți să spună, o cifră record – 707 mln de lei într-o singură zi.

În martie 2020 s-a achitat 479 mln lei. Și haideți să încercăm să comparăm aceste două cifre. Vom realiza că întreprinderile au avut profit în pofida la tot ce se spune și au achitat pe 25 martie 2021 o cifră record.

În pofida unor provocări, sistemul funcționează, iar moldovenii, dacă doresc, se pot autoguverna.

De aceea, încercările de a ne convinge pe noi să stăm doar cu mâna întinsă sau să lăsăm mâinile în jos și să ne predăm fratelui mai mare – fie din stânga sau din dreapta – trebuie combătute, dacă mai avem un pic de demnitate, dacă ne gândim la urmași și la strămoși.

Divizarea societății s-a făcut artificial. Această divizare la fel a avut obiectiv ca să acrediteze ideea că moldoveanul nu poate să se autoguverneze – adică societatea să aleagă – sau cu unii sau cu ceilalți pentru a supraviețui.

Noi avem ca obiectiv să consolidăm societatea. De fapt, acest cuvânt se regăsește și în denumirea formațiunii – Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei.

Dacă nu vom înțelege că cineva ne divizează artificial, noi vom dispărea ca popor, ca stat. Această scindare artificială are la bază doar intenția de a ne lăsă fără demnitate și fără stat.

Dacă mai avem un pic de demnitate, haideți să găsim obiective comune, idei ce ne consolidează și să muncim împreună.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Lavrov: Moldova este destinată să fie următoarea victimă în războiul hibrid al Occidentului împotriva Rusiei

"Memorandumul Kozak, care ar fi putut rezolva în mod fiabil situația din Moldova acum 20 de ani, se numără printre încercările zădărnicite de a rezolva problemele continentului nostru pe principiile OSCE. Bruxelles-ul NATO și UE au torpilat fără menajamente documentul parafat deja atunci de Chișinău...

Noul meniu în grădinițele din Capitală se va modifica

Primăria Chișinău aduce la cunoștință că începând cu data de 1 decembrie 2023, în instituțiile de educație timpurie se va implementa Meniul model unic, sezon (iarnă-primăvară), aprobat de către DGETS și coordonat de către CSP. Acesta va include 3 mese principale şi o gustare (dejun,...

Visul profesorilor și studenților Liceului Teoretic ,,Natalia Gheorghiu” s-a împlinit – cadou de la Ilan Șor cu prilejul aniversării celor 55 de ani de la fondarea instituției

Visul profesorilor și studenților Liceului Teoretic ,,Natalia Gheorghiu” s-a împlinit: sala de adunări a fost dotată cu echipamente audio și video moderne - cadou de la Ilan Șor cu prilejul aniversării celor 55 de ani de la fondarea instituției Bucurie pe fețele profesorilor, recunoștință în...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

spot_img

Opinie

Politica