După două zile, Maia Sandu cere acțiuni imediate după ce a fost răpit fostul judecător ucrainean, Nicolae Ceaus

spot_img

🔹 Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a venit cu o reacție după ce sâmbătă, 3 aprilie, fostul judecător ucrainean, Nicolae Ceaus, a fost răpit în centrul Chișinăului. ”Este inadmisibil ca în Republica Moldova să dispară oameni, indiferent dacă sunt sau nu cetățeni ai Republicii Moldova, indiferent dacă se dovedește sau nu că au comis ilegalități”, a comentat Maia Sandu. https://bit.ly/31OVNWa

Cronica zilei

🔹 Chicu a oferit detalii despre ajutorul întâlnit sub podul de la Telecentru. Propunerea de a desfășura ceremonia de donare a ajutorului umanitar sub Podul de la Telecentru nu aparține Guvernului Chicu. https://bit.ly/39EBvTx

🔹 Protest anti-COVID în centrul Capitalei – În semn de protest, manifestanții au lăsat măștile de protecție și au cerut autorităților să ridice restricțiile. Acolo au venit și polițiștii care i-au atenționat să păstreze distanța și să-și pună măștile. Totuși, oamenii legii au fost ignorați și chiar luați la rost de protestatari.

🔹Ion Chicu, despre anticipate și accederea noului partid în Parlament: Noi mizăm pe intelectuali. Ion Chicu, fostul Prim-ministru al Republicii Moldova, estimează că pe la sfârșitul lunii aprilie curent vor depune actele necesare, la Agenția Servicii Publice, pentru înregistrarea Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, informează TRIBUNA. „Am lansat grupul, am început să invităm, să ademenim oamenii, or, conform legislației, trebuie să avem minim 1000. Cred că procesul dat va fi … https://bit.ly/2PZjU1D

🔹 UE este îngrijorată faţă de activitatea militară a Rusiei lângă Ucraina. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a promis duminică sprijinul “neclintit” al UE acordat Kievului şi, în acelaşi timp, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu mişcările de trupe ruse lângă Ucraina, notează AFP.

🔹 Conform ONU, 100 de milioane de copii din întreaga lume n-au mai atins nivelul minim al abilității de a citi din cauza pandemiei de coronavirus. În aproximativ 30 de țări, din cele care fac parte din UNESCO, școlile sunt încă închise, cu 165 de milioane de copii afectați, și sunt parțial închise în alte 70 de țări.

🔹 Mai multe femei însărcinate au murit, au întâmpinat complicații în timpul sarcinii sau au născut prematur anul trecut, în timpul pandemiei, decât în anii precedenți. Concluzia apare într-un studiu publicat în Lancet Global Health, care a analizat peste 6 milioane de femei însărcinate din 17 țări. Disfuncționalitatea sistemelor sanitare, afectate de pandemie, precum și teama femeilor însărcinate de a nu fi infectate la clinici/spitale au fost principalii factori care au influențat creșterea numărului.

🔹 Statele Unite au depășit 4 milioane doze de vaccin administrate la nivelul unei zile, un nou record. Media zilmică a ultimelor 7 zile este de peste 3 milioane doze.

🔹 Economia americană a adăugat 916.000 noi locuri de muncă în martie. Șomajul a scăzut la 6%.

🔹 Afacerile laboratoarelor de analize medicale au trecut de 2,5 miliarde de lei în 2020, iar în acest an s-ar putea atinge un nou record istoric, de aproape 3 miliarde de lei, pe fondul crizei sanitare declanşată de pandemia COVID, arată o analiză a companiei de consultanţă Frames. Spre comparaţie, în 2010, cifra de afaceri era de 591,1 milioane de lei.

🔹 Un scandal uriaș a izbucnit în Franța, iar opinia publică cere „nume”, după ce politicieni francezi, inclusiv miniștri, sunt suspectați că au participat la evenimente nepermise în pandemie, în restaurante clandestine, încălcând măsurile sanitare în vigoare.

🔹 În timp ce Uniunea Europeană întâmpină probleme în obţinerea de vaccinuri anti-coronavirus, China îşi exercită influenţa prin oferirea de doze economiilor emergente. Deşi Sinopharm şi alţi producători chinezi de vaccinuri anti-coronavirus nu au aplicat pentru licenţe de distribuire a vaccinurilor lor în Europa, acestea îşi găsesc calea către braţele europene.

🔹 În timp ce Uniunea Europeană întâmpină probleme în obţinerea de vaccinuri anti-coronavirus, China îşi exercită influenţa prin oferirea de doze economiilor emergente. Deşi Sinopharm şi alţi producători chinezi de vaccinuri anti-coronavirus nu au aplicat pentru licenţe de distribuire a vaccinurilor lor în Europa, acestea îşi găsesc calea către braţele europene.

🔹 Autoritatea turcă de supervizare a pieţelor de capital a impus amenzi totale de 26,4 milioane de lire (3,25 milioane de dolari) împotriva a 10 firme financiare străine pentru tranzacţii ilegale de short-selling. Dintre acestea, Credit Suisse Securities Europe a primit o amendă de 960.500 de dolari, Barclays Capital Securities a fost amendată cu 867.600 dolari şi Merrill Lynch BofA cu 778.300 dolari.

🔹 Grecia va oferi restaurantelor şi barurilor care au fost în lockdown luni întregi aproximativ 330 milioane de euro sub formă de finanţare suplimentară pentru a le ajuta să se redeschidă în săptămânile următoare, au anunţat oficialii ţării. Peste 70.000 de restaurante, baruri şi cafenele sunt închise din noiembrie.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Peter Szijjarto declară că aderarea Ucrainei la NATO este exclusă

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a afirmat miercuri că, "în circumstanţele actuale", aderarea Ucrainei la NATO este exclusă, relatează agenţia EFE. "Aliaţii au spus clar că în circumstanţele actuale aderarea Ucrainei la NATO este exclusă", a declarat ministrul Szijjarto presei ungare, vorbind de la...

Dumitru Alaiba a semnat ordinul de demisie a directorului Serviciului național unic 112, Liviu Oboroc

Directorul Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112, Liviu Oboroc, a fost demis. Ordinul a fost semnat de către vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, transmite IPN. „Este o tragedie din care trebuie să tragem unele concluzii despre cum funcționează și...

Rusia vrea să ceară străinilor să semneze un “acord de loialitate”

Ministerul de Interne al Rusiei a pregătit un proiect de lege care i-ar obliga pe străini să semneze un "acord de loialitate" ce le-ar interzice să critice politica oficială, să discrediteze istoria militară sovietică şi să nu se conformeze valorilor familiei tradiţionale, relatează Reuters. De...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica