Germania propune libertăți mai mari pentru cei vaccinați

Ministrul sănătății, Jens Spahn, declară că germanii imunizați împotriva COVID ar putea beneficia de libertăți mai mari față de cei nevaccinați. În plus, ministrul crede că persoanele vaccinate ar putea să se bucure de același tratament ca cele care au test negativ la coronavirus.

Oficialul crede că oamenii vaccinați complet ar trebui să poată merge, de exemplu, în magazine sau frizerii după trecerea celui de-al treilea val al pandemiei.

În ianuarie, o declarație similară a ministrului de externe german a fost criticată inclusiv de membri ai Guvernului de la Berlin. Printre ei se număra chiar ministrul sănătății, cel care propune acum aceeași soluție și care la începutul anului credea că o astfel de idee ar putea duce la inegalități sociale, notează Digi24.

În interviul pentru Bild, Jens Spahn s-a pronunţat pentru acordarea unor libertăţi mai mari persoanelor care s-au vaccinat împotriva COVID-19, după trecerea celui de-al treilea val ale epidemiei. Jens Spahn a subliniat că acest lucru ar fi important pentru retaileri şi pentru o redeschidere graduală, pe bază de teste, a transmis agenţia dpa, preluată de Agerpres

Ministrul a subliniat, totuşi, că prioritară este acum gestionarea actualului val trei de infectări.

Persoanele vaccinate cu două doze, tratate precum cele cu test negativ

Jens Spahn a mai spus că persoanele vaccinate cu două doze ar putea fi tratate la fel ca cele care au test negativ la coronavirus, ceea ce ar uşura viaţa de zi cu zi în pandemie.

Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), persoanele care au primit ambele doze de vaccin nu ar mai trebui să intre în carantină. Riscul de transmitere a virusului de către acestea pare scăzut, conform unei evaluări a RKI, şi ar putea fi redus şi mai mult prin recomandări suplimentare, precum autoizolarea în caz de apariţie de simptome, continuarea distanţării fizice şi purtarea de măşti de protecţie, a arătat şeful RKI, Lothar Wieler.

Reguli unitare la nivel federal

În timp ce guvernul încearcă să limiteze al treilea val al epidemiei, ministrul de interne Horst Seehofer s-a pronunţat pentru aplicarea unor măsuri uniforme la nivel naţional.

Într-o declaraţie pentru publicaţia Welt am Sonntag, el a afirmat că opinia publică doreşte acest lucru, iar regulile ar trebui înscrise în lege.

Apelul său a fost reluat de premierul bavarez Markus Soeder. „Sunt necesare reguli uniforme, mai degrabă decât un mozaic de reguli imposibile în landuri diferite”, a declarat Soeder pentru Bild am Sonntag.

Comunicăm