Igor Boțan: “Chicu, a avut o administrație fiscală bună, care permite Republicii Moldova să spere …”

Criza politică face ca oamenii activi să se gândească la constituirea unor partide.

De această părere este analistul Igor Boțan, directorul executiv al Asociației Participative pentru Democrație (ADEPT), într-un interviu pentru Europa Liberă.

Este și cazul lui Ion Chicu, care spune că inițiativa respectivă a venit de jos, din partea unor primari și care încearcă să înglobeze experiența pe care a avut-o guvernul Chicu timp de aproximativ un an de zile, când a reușit, așa cum spune și dl Chicu, să arate performanță în ceea ce înseamnă administrarea fiscală în Republica Moldova.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Deci, nu e vorba de diferențe doctrinare, de viziune, ci accentul se pune pe anumite capabilități acumulate, iar acum există această pretenție de a le pune în valoare pe fundalul altor formațiuni politice, vreo 50, dintre care aproximativ 80 la sută sunt partide-găoace care și-au pierdut relația cu alegătorii și cu viața publică.

Ion Chicu are anumite atuuri

Totodată Igor Boțan crede că ”Ion Chicu are anumite atuuri, și anume, înțelegem cu toții că a fost premier în perioada pandemică, când medicii s-au bucurat de suportul guvernului, lucru care trebuie luat în considerare, este un fapt.

Al doilea lucru, așa cum am menționat, și pe acest lucru insistă dl Ion Chicu, este că au avut o administrație fiscală bună, care permite Republicii Moldova cel puțin să spere că poate ieși din această criză pandemică fără pierderi majore.

În privința relației cu Igor Dodon, dl Chicu are și aici un răspuns. Exact acum un an de zile, în luna mai d-lui a venit cu o inițiativă în care a fixat 5 priorități pentru Republica Moldova, prioritatea cea mai importantă fiind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Dacă punem împreună toate aceste lucruri, vedem că Ion Chicu se poziționează ca un proeuropean care vrea să păstreze suveranitatea și independența Republicii Moldova într-o Uniune Europeană care ar accepta Republica Moldova, hai să spunem, peste 10 ani de zile.

Deci este sau nu Ion Chicu omul lui Dodon?

Igor Boțan: „Da, el a spus acest lucru, l-a subliniat atunci când a mers, de fapt, pe contrasens, când Igor Dodon pleda pentru politică externă echilibrată, însemnând că Republica Moldova are relații bune cu Uniunea Europeană, pentru că exporturile merg preponderent spre Uniunea Europeană, dar Igor Dodon spunea foarte clar că vede Republica Moldova în cadrul unei comunități în care Rusia este cea care dirijează. Și aici lucrurile sunt absolut divergente între Igor Dodon și Ion Chicu, plus Ion Chicu a pus accent pe reforma administrației publice, mai comunică Igor Boțan.

”Nu cred că poate demonstra că este mai proeuropean, dar noi nu putem omite lucrurile faptice pe care le-am văzut cu toții.

Repet, luna mai anul trecut: 5 priorități, care se băteau cap în cap cu prioritățile Partidului Socialiștilor și ale președintelui de atunci, Igor Dodon, și aceste priorități vin exact în albia economică. Pe de o parte, transformarea Republicii Moldova într-o țară care are o industrie relativ dezvoltată bazată pe prelucrarea producției agricole, administrarea publică locală adusă la standardele europene astfel încât să poată fi economisiți banii care se aruncă aiurea și scopul strategic – aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană după o anumită perioadă în care țara noastră va primi acceptul din partea Uniunii Europene și va fi calificată.

Proiectul lui ar avea potențialul de a consolida societatea moldovenească

Dar cel mai important lucru pe care îl menționează dl Chicu este că proiectul domniei sale ar avea potențialul de a consolida societatea moldovenească, care este dezbinată, iar în circumstanțele pe care le avem, mă refer la contextul regional, potrivit domniei sale, pentru Republica Moldova singura cale pentru consolidarea societății și asigurarea unui viitor alături de Uniunea Europeană este tocmai ceea ce spuneam.”

Igor Boțan consideră că ”nu prea avem echipe care putem spune cu certitudine că pot face față problemelor cu care se confruntă Republica Moldova, pe de altă parte, vedem că echipa dlui Ion Chicu ar face cumva concurență atât PAS-ului, cât și Platformei DA. Aici sunt multe lucruri de pus în ordine și contează foarte mult modalitatea în care echipa dlui Ion Chicu va comunica cu cetățenii, va fi convingătoare și va putea demonstra că, chiar și în condiții adverse, având parteneri socialiștii, au putut să-și mențină propriul punct de vedere asupra problemelor și să traseze foarte clar prioritățile, la început 5 priorități, acum dl Chicu vorbește de 10-15 priorități pentru țara noastră ca să poată pas cu pas să fie integrată în Uniunea Europeană.”, mai constată Boțan pentru Europa Liberă

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Faptul că a apărut reprezentantul PAS, nu înseamnă că noi trebuie să renunțăm

Ion Chicu sugerează că Maia Sandu i-a interzis lui Mazeiks - Ambasadorul UE, să participe la evenimentul de duminică. Ea a depus toate eforturile să minimizeze importanța evenimentului și a disponibilității partidelor de a coopera, mai spune Ion Chicu, președintele PDCM. Noi tot timpul am...

ALARMANT: În Moldova decesele au depășit nașterile cu aproape 10.000 de persoane

Natalitatea scăzută și majorarea numărului de decese au dus la o inversare demografică semnificativă în Republica Moldova în 2023. Anul trecut, decesele au depășit cu aproape 10.000 numărul de nașteri, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Mai exact, au fost înregistrate 33,7 mii de...

Horoscop 28 mai – zodia care are de luat o decizie care îi poate schimba viața

Horoscop 28 mai - o zi cu revelații. Ies la iveală lucruri, situații care ne pot scoate din impas, apar și oameni care pot repara o relație care n-a mai mers și să ne redresăm din mai multe puncte de Vedere. GEMENI Vești bune de prin...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica