Ministerul Finanțelor a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru lunele ianuarie-martie a anului curent

spot_img

Informație operativă privind executarea bugetului public național și a componentelor acestuia la situația din 31 martie 2021

În primele 3 luni ale anului 2021 la bugetul public național au fost acumulate venituri în sumă de 16,7 miliarde lei, fiind în creștere cu 1,7 miliarde lei față de perioada similară a anului trecut. Cheltuielile au constituit 17,3 miliarde lei, care comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020 sunt mai mari cu 1,8 miliarde lei. Executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 563,4 milioane lei. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 8,3 miliarde lei.

Totodată, veniturile bugetului de stat în primele 3 luni a anului 2021 au constituit 10,5 miliarde lei. Comparativ cu perioada similară a anului trecut acestea s-au majorat cu 1,2 miliarde lei. 

Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 5,0 miliarde lei, cu 685,1 milioane lei mai mult față de perioada respectivă a anului 2020, iar veniturile administrare de către Serviciul Vamal au constituit 5,8 miliarde lei, fiind în creștere cu 413,5 milioane lei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. 
Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 11,7 miliarde lei, mai mult cu 1,5 miliarde lei comparativ cu perioada similară a anului trecut. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 1,2 miliarde lei. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat  au constituit 5,3 miliarde lei.

Ministerul Finanțelor a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru lunele ianuarie-martie a anului curent, toate plățile fiind finanțate integral.

Conform Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale nr.181/2014, prioritar sunt onorarea obligațiunilor de deservire a datoriei de stat externă și internă, precum și  achitarea salariilor, pensiilor și prestațiilor sociale. De asemenea, reiterăm faptul că, nu există riscuri de neexecutare a cheltuielilor prioritare aprobate în buget, dat fiind faptul că bugetul dispune de resurse financiare suficiente și asigură în permanență un management prudent al lichidităților. 

Gestionarea eficientă a finanțelor publice reprezintă prioritate maximă pentru Ministerul Finanțelor, contribuind astfel la obiectivul primordial de depășire a crizei pandemice și respectiv de relansare a economiei naționale.

Indicatorii principali privind executarea Bugetului Public Național și a componentelor acestuia (mil. lei)

* cu excluderea transferurilor în cadrul bugetului public național în sumă de 7319,9 mil. lei și dobânzilor la împrumuturile în interiorul sistemului bugetar în sumă de 0,4 mil. lei.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Lavrov: Moldova este destinată să fie următoarea victimă în războiul hibrid al Occidentului împotriva Rusiei

"Memorandumul Kozak, care ar fi putut rezolva în mod fiabil situația din Moldova acum 20 de ani, se numără printre încercările zădărnicite de a rezolva problemele continentului nostru pe principiile OSCE. Bruxelles-ul NATO și UE au torpilat fără menajamente documentul parafat deja atunci de Chișinău...

Noul meniu în grădinițele din Capitală se va modifica

Primăria Chișinău aduce la cunoștință că începând cu data de 1 decembrie 2023, în instituțiile de educație timpurie se va implementa Meniul model unic, sezon (iarnă-primăvară), aprobat de către DGETS și coordonat de către CSP. Acesta va include 3 mese principale şi o gustare (dejun,...

Visul profesorilor și studenților Liceului Teoretic ,,Natalia Gheorghiu” s-a împlinit – cadou de la Ilan Șor cu prilejul aniversării celor 55 de ani de la fondarea instituției

Visul profesorilor și studenților Liceului Teoretic ,,Natalia Gheorghiu” s-a împlinit: sala de adunări a fost dotată cu echipamente audio și video moderne - cadou de la Ilan Șor cu prilejul aniversării celor 55 de ani de la fondarea instituției Bucurie pe fețele profesorilor, recunoștință în...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

spot_img

Opinie

Politica