Surpriza alegerilor din Bulgaria – o formațiune nouă încurcă socotelile

Partidul conservator al premierului Boiko Borisov, Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), a câștigat alegerile legisative de duminică cu 24,2% potrivit rezultatelor oficiale parțiale, transmite luni Reuters. Potrivit comisiei electorale centrale au fost numărate 42,5% din voturi. Pe locul al doilea se plasează o nouă mișcare populistă antisistem, condusă de o vedetă TV, iar partidele anticorupție vor intra și ele în Parlament, în timp ce actualii parteneri de guvernare ai premierului se află sub pragul electoral de 4%. Boiko Borisov a sugerat crearea unui guvern de experţi transpartinic.

Noua formațiune populistă antisistem ”Există un Astfel de Popor” (ITN) condusă de vedeta TV și cântărețul Slavi Trifonov s-a plasat pe locul al doilea cu 19%, urmată de socialiști cu 14,9%.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Partidul anticorupție Bulgaria Democrată și Alianța de centru-stânga ”Sculați-vă! Jos Mafia!” care au stat la baza masivelor proteste anticorupție cerând demisia lui Borissov au obținut 11% și, respectiv, 5,1% .

Partidul etnicilor turci Mișcarea pentru drepturi și libertăți a obținut 8,7% din voturi, în timp ce naționaliștii de la VMRO, actualul partener de coaliție al conservatorilor premierului, au câștigat doar 3,6%, aflându-se deocamdată sub pragul electoral de 4%.

Mesajul premierului

Premierul Boiko Borisov a sugerat crearea unui guvern de experţi transpartinic având în vedere că partidul său nu a obținut majoritatea absolută.

“Propun să facem pace – haideţi să instalăm experţi să îşi asume responsabilitatea şi haideţi să facem tot ce putem pentru a ieşi din pandemia (de coronavirus) până în decembrie şi să începem să avansăm”, a declarat Borisov la primele ore ale dimineţii de luni, citat de DPA.

Într-un video postat pe Facebook, Borisov s-a adresat partidelor antisistem: “Nu aveţi expertiză, nu aveţi oameni, ar trebui să învăţaţi, dar aveţi un potenţial enorm”.

Negocieri pentru noul guvern

Potrivit Reuters, este de aşteptat ca negocierile pentru formarea unui nou guvern să dureze mai multe săptămâni şi nu poate fi exclusă nici organizarea de noi alegeri, ascensiunea spectaculoasă a partidului ITN complicând şi mai mult viitoarele negocieri.

Cu toate că victoria lui Borisov pare clară, GERB va avea nevoie de cel puţin alte două partide pentru a forma o majoritate.

Or, toate partidele noi au transmis că nu se vor alia cu Borisov, iar socialiştii au exclus orice intrare într-o coaliţie împreună cu acesta. Dar nici opoziţia, foarte divizată, nu pare să se poată alia împotriva premierului conservator.

De pildă, formaţiunea ITN refuză orice colaborare cu socialiştii, pe care-i consideră parte a castei oligarhice şi corupte formate în Bulgaria.

În total, 6,7 milioane de cetăţeni au fost chemaţi la urne pentru a-i alege pe viitorii 240 de membri ai Adunării Naţionale de la Sofia. Scrutinul urmează să decidă dacă partidul GERB al premierului Boiko Borisov va rămâne la putere în cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană.

În vara trecută, în Bulgaria au avut loc proteste de stradă în legătură cu acuzaţii de corupţie împotriva coaliţiei de guvernare, din care fac parte şi naţionaliştii din VMRO. (articol actualizat)

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Veaceslav Ioniță: Marea ”afacere” a gazului din 2023 în stil neo-moldovenesc

Gazul în Republica Moldova nu este pur și simplu gaz, el mereu a fost o afacere de ”succes”, dar ce s-a întâmplat în 2023 va intra cu certitudine în manualele de economie, susține economistul Veaceslav Ioniță. Moldova mereu a înregistrat diverse ”minuni” în sectorul gazelor...

VIDEO Fadei Nagacevschi: Toată responsabilitatea pentru eșecul prevetting-ului și vetting-ului este a Maiei Sandu

„Prevetting-ul și vetting-ul nu este a Parlamentului. Este inițiativa exclusive a Maiei Sandu. Tot eșecul este exclusiv al Maiei Sandu. Olesea Stamate și Sergiu Litvinenco au fost pe post de instrumente, utilizați pentru promovarea acestei reforme. Dar în continuare efectele adverse și eșecul sunt...

Regulamentul pentru selectarea procurorului general va fi modificat. Veronica Mihailov-Moraru: Am discutat mai multe opțiuni

Regulamentul pentru selectarea procurorului general va fi modificat. Vor fi incluse noi prevederi. Acestea deja au fost discutate cu membrii Consiliului Superior al Procurorilor. Discuții sunt inclusiv cu reprezentanții Comisiei Europene. Regulamentul nu va schimba criteriile de selecție a procurorului, dar va detalia procedura...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica