Ungaria oferă o lecţie de diplomaţie comercială

spot_img

Ministrul ungar al afacerilor externe Peter Szijjarto a declarat că nivelul ridicat de cooperare comercială şi economică dintre Ungaria şi Uzbekistan justifică pe deplin decizia Budapestei de a lansa politica deschiderii către est, acesta a specificat care sunt cele cinci condiţii principale pentru o cooperare de succes, potrivit Hungary Today., citat de ZF

În primul rând, Szijjarto a menţionat relaţiile politice solide, care pregătesc terenul pentru legă­turi de business lipsite de obsta­cole. În această privinţă, oficialul ungar a anunţat că cele două ţări urmează să încheie un acord privitor la un parteneriat strategic.

Cea de-a doua condiţie este prezenţa fizică, a remarcat Szijjarto, arătând că Ungaria a deschis o ambasadă în Taşkent cu patru ani în urmă.

În al treilea rând, ministrul ungar a subliniat importanţa contactelor personale. Ungaria a crescut nu­mărul de burse acordate stu­denţilor uzbeci de la 30 la 100, a precizat acesta. Szijjarto a remarcat în acelaşi timp că Uzbekistanul a fost prima ţară care a trimis un lot de 650.000 de măşti faciale Ungariei în timpul primului val al pandemiei de COVID-19.

Cea de-a patra condiţie pe care Szijjarto a menţionat-o se referă la un background financiar solid. Banca ungară Eximbank a deschis o linie de credit de 100 milioane de dolari pentru a da un impuls comerţului ungaro-uzbec, joint venture-urilor dintre companiile celor două ţări şi cooperării acestora pe pieţe terţe.

Drept a cincea condiţie, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului a menţionat proiecte majore, cu accent pe cercetare şi dez­voltare în agricultură.

Politica deschiderii comerciale şi diplomatice spre est a Ungariei dă roade şi în relaţia cu China, notează Budapest Business Journal.

Pentru prima dată, China a devenit cel mai mare investitor din Ungaria anul trecut. Relaţiile comerciale dintre cele două ţări au primit un nou impuls când Ungaria şi-a anunţat noua strategie privind pieţele estice în 2010. Ungaria a fost prima ţară europeană care a semnat un acord de cooperare cu iniţiativa chineză a noului drum al mătăsii în 2015.

Eficienţa politicii poate fi măsurată prin prisma numărului în creştere de investitori chinezi prezenţi în Ungaria. În 2020, un număr record de investiţii greenfield au sosit din China.

În prezent, agenţia ungară pentru promovarea investiţiilor (HIPA) negociază cu aproape 20 de companii chineze care analizează Ungaria drept o potenţială locaţie de investiţii, dar nu au luat încă o decizie. Aceste proiecte ar putea genera un volum de investiţii de 1,2 miliarde de euro şi aproximativ 8.000 de noi locuri de muncă.

Ca semn al relaţiilor apropiate dintre cele Ungaria şi China, Ungaria va găzdui singura universitate chineză care va opera în interiorul Uniunii Europene.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Lavrov: Moldova este destinată să fie următoarea victimă în războiul hibrid al Occidentului împotriva Rusiei

"Memorandumul Kozak, care ar fi putut rezolva în mod fiabil situația din Moldova acum 20 de ani, se numără printre încercările zădărnicite de a rezolva problemele continentului nostru pe principiile OSCE. Bruxelles-ul NATO și UE au torpilat fără menajamente documentul parafat deja atunci de Chișinău...

Noul meniu în grădinițele din Capitală se va modifica

Primăria Chișinău aduce la cunoștință că începând cu data de 1 decembrie 2023, în instituțiile de educație timpurie se va implementa Meniul model unic, sezon (iarnă-primăvară), aprobat de către DGETS și coordonat de către CSP. Acesta va include 3 mese principale şi o gustare (dejun,...

Visul profesorilor și studenților Liceului Teoretic ,,Natalia Gheorghiu” s-a împlinit – cadou de la Ilan Șor cu prilejul aniversării celor 55 de ani de la fondarea instituției

Visul profesorilor și studenților Liceului Teoretic ,,Natalia Gheorghiu” s-a împlinit: sala de adunări a fost dotată cu echipamente audio și video moderne - cadou de la Ilan Șor cu prilejul aniversării celor 55 de ani de la fondarea instituției Bucurie pe fețele profesorilor, recunoștință în...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

spot_img

Opinie

Politica