Serviciul Vamal a lansat modulul digitalizat ”e-Borderoul de transport”

Serviciul Vamal al Republicii Moldova cu susţinerea Programului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Reforme Structurale în Moldova au lansat astăzi modulul digitalizat ”e-Borderoul de transport”. Acesta va înlocui documentul respectiv, eliberat până în prezent pe suport de hârtie, şi va eficientiza prestarea unuia dintre cele mai importante servicii vamale din ţara noastră, transmite MOLDPRES.

„Administrarea vamală reprezintă un domeniu aflat în continuă dezvoltare şi modernizare, or, acest fapt impune adoptarea unei noi abordări active în toate sectoarele Serviciului Vamal pentru facilitarea şi securizarea comerţului, în special prin digitalizarea serviciilor vamale şi aplicarea mediului electronic, fără hârtie”, a declarat la evenimentul de lansare a modulului Sergiu Burduja, directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Modulul electronic ”e-Borderoul de transport” reprezintă un instrument care vine să faciliteze munca funcţionarilor vamali, prin simplificarea la maxim a formalităţilor şi supravegherii mărfurilor transportate pe teritoriul vamal al Republicii Moldova. „Acest lucru va avea un impact benefic şi asupra mediului de afaceri, pentru care cunoaştem că accelerarea fluxului de mărfuri este de o importanţă majoră. Dezvoltarea şi implementarea în continuare a instrumentelor vamale moderne este crucială pentru ca împreună cu partenerii noştri să construim în Republica Moldova o societate dezvoltată, unde tehnologiile avansate să fie parte a vieții cotidiene”, a relevat Sergiu Burduja.

Implementarea modulului digitalizat ”e-Borderoul de transport” a fost salutată de reperezentanţi ai mediului de afaceri care au afirmat că digitalizarea unor procese iminent necesare pentru business va aduce plusvaloare sectorului economic şi este o oportunitate mai ales în condiţiile de criză pandemică, determinată de mai multe măsuri restrictive şi limitare a comunicării fizice.

„Lansarea acestui modul face parte din ultimele iniţiative de restructurare şi modernizare a Serviciului Vamal din Moldova, pe care le-a realizat proiectul USAID. Din partea noastră am asigurat softul necesar, primind toată asistenţa tehnică şi de forţă fizică din partea colegilor moldoveni. Borderoul care permite tranzitul bunurilor pe teritoriul Republicii Moldova anterior era singurul folosit pe suport de hârtie, în trei exemplare, acum trece în mediul online. Or, acest fapt va reduce semnificativ timpul de lucru, va spori eficienţa de muncă şi va asigura transparenţa eliberării documentului. Avem o bună colaborare cu Serviciul Vamal, îi vom fi alături instiutuţiei pentru a contribui la îmbunătăţirea, actualizarea, modernizarea şi altor produse”, a specificat Douglas Muir, directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova.

Borderoul de transport este un document vamal de strictă evidenţă, utilizat pentru asigurarea supravegherii vamale a mărfurilor şi mijloacelor de transport în cadrul operaţiilor de tranzit pe teritoriul Republicii Moldova. Utilizarea borderoului de transport prevede o procedură simplificată şi, spre deosebire de alte proceduri de tranzit, nu presupune necesitatea depunerii unei garanţii.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Andrei Nastase: Când eu și colegii mei luptam în stradă, partenerii de dezvoltare îl susțineau pe Plahotniuc

Andrei Nastase declară că atunci când împreună cu colegii „eram în stradă și luptam pentru statul de drept, drepturile și libertățile civice, dreptul la asociere, libertatea presei, Plahotniuc, susținut de partenerii de dezvoltare, îmi punea în cârcă orice doar pentru a mă compromite„. Cum a...

VIDEO Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință

Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință: Plenul va examina dosarele candidaților pentru funcția de Procuror General Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi, 24 mai, în ședință. Pe agendă sunt două subiecte, printre care și examinarea dosarelor candidaților în cadrul concursului pentru...

Statele Unite îşi vor revizui termenii cooperării cu Georgia şi introduc restricţii de vize

Statele Unite îşi vor revizui întreaga cooperare cu Georgia după ce parlamentul acestei ţări a adoptat o lege controversată privind "influenţa străină", a anunţat joi seara secretarul de stat Antony Blinken, relatează AFP şi Reuters. "Astăzi lansez o revizuire completă a cooperării bilaterale dintre Statele...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica