SUA ar urma să trimită nave de război în Marea Neagră pe fondul tensiunilor Rusia-Ucraina

Statele Unite iau în considerare trimiterea unui efectiv numeros de nave de război în Marea Neagră în următoarele câteva săptămâni, într-o demonstrație de susținere a Ucrainei pe fondul prezenței militare ruse crescute la granița de est a Ucrainei, a declarat un oficial american al apărării, pentru CNN.

Marina SUA operează în mod obişnuit în Marea Neagră, dar o desfăşurare a navelor de război ar trimite acum un mesaj specific la Moscova că SUA urmăreşte îndeaproape, a spus oficialul, informează Mediafax.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

SUA este obligată să acorde o notificare de 14 zile cu privire la intenţia sa de a intra în Marea Neagră în temeiul unui tratat din 1936, care acordă Turciei controlul strâmtorilor. Nu este clar dacă s-a trimis încă o notificare.

Convenţia de la Montreux (semnată în Elveţia, 1936), care stabileşte regulile prin care Turcia controlează stramtorile Dardanele si Bosfor, limiteaza drastic accesul navelor militare ale statelor care nu au litoral la Marea Neagra. Actul precizează că navele de razboi ale statelor straine nu pot fi mai mari de 15.000 de tone şi nu pot sta mai mult de 21 de zile în apele Mării Negre.

Oficialul american a mai spus că Marina continuă să piloteze avioane de recunoaştere în spaţiul aerian internaţional peste Marea Neagră pentru a monitoriza activitatea navală rusă şi orice mişcare a trupelor din Crimeea.

Deşi SUA nu consideră cumularea forţelor ruseşti ca o postură pentru o acţiune ofensivă, oficialul a declarat pentru CNN că „dacă se schimbă ceva, vom fi gata să răspundem”. Evaluarea lor actuală este că ruşii organizează antrenamente şi exerciţii, iar serviciile de informaţii nu au indicat ordinele militare pentru acţiuni ulterioare, a spus oficialul, menţionând că sunt conştienţi de faptul că acest lucru s-ar putea schimba în orice moment.

Facem o echipă pe Telegram

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Vasile Bolea despre forumul economic CSI: “Este important să restabilim piețele tradiționale pentru antreprenorii din Republica Moldova”

Delegația partidului ”Renaștere”, formată din deputați și consilieri raionali, participă la Forumul Economic Internațional al statelor membre ale CSI de la Moscova. Vasile Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și unul dintre liderii Partidului „Renaștere”, declară că ”este foarte important ca Moldova să aibă posibilitatea...

BREAKING NEWS: Magistrata Marina Rusu a depus o cerere privind revocarea membrilor Herman von Hebel și Tatiana Răducanu

După publicarea rezultatelor investigației care a fost efectuată de Anticoruptie.md în privința Președintelui comisiei de Pre-vetting, Herman von Hebel, am considerat necesar să depun o cerere privind revocarea membrilor Herman von Hebel și Tatiana Răducanu, pe motiv de lipsă a unei reputații ireproșabile și...

VIDEO Vasile Bolea: Acordurile comerciale cu CSI reprezintă un avantaj incontestabil pentru Republica Moldova

Vasile Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și unul dintre liderii Partidului „Renaștere”, declară că acordurile comerciale cu Comunitatea Statelor Independente (CSI) reprezintă un avantaj incontestabil pentru Republica Moldova. Este mai important astăzi, când unele țări folosesc în lupta de concurenţă metode nu tocmai...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica