China ar putea să folosească Bitcoin-ul drept armă financiară împotriva SUA

Peter Thiel, cofondator PayPal şi unul dintre primii investitori ai Facebook: China poate folosi Bitcoin-ul drept „armă financiară” împotriva Americii

Miliardarul Peter Thiel a declarat recent că Republica Populară Chineză ar putea folosi Bitcoin-ul pentru a compromite Statele Unite, fapt ce ameninţă astfel dolarul american şi moneda fiat (fiduciară), potrivit MarketWatch.

„Deşi sunt fan al criptomonedelor, în special al Bitcoin-ului, mă întreb în acest moment dacă nu cumva China ar putea să folosească Bitcoin-ul drept armă financiară împotriva SUA”, spune Thiel.

Cofondatorul PayPal spune că liderilor chinezi le-ar plăcea să existe două monede globale de rezervă, dolarul încetând astfel să fie principala monedă de rezervă la nivel mondial. Însă China nu ar plănui ca acel loc să fie ocupat de renminbi şi s-a folosit în trecut de euro pentru a ataca dolarul american. Strategia nu a funcţionat, aşa că autorităţile chineze pariază acum pe Bitcoin, argumentează Thiel.

China a anunţat zilele trecute că îşi creează propria sa monedă digitală, Wall Street Journal scriind că mişcarea ar putea zdruncina un pilon al puterii deţinute de Statele Unite, însă Thiel a respins rapid decizia: „Nu este o criptomonedă adevărată, este doar o altă parte dintr-un aparat totalitar”.

Beijingul plănuieşte să plaseze yuanul digital pentru utilizare la scară internaţională, urmând să nu fie legat de sistemul financiar mondial, unde dolarul american este rege de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Peter Thiel este unul dintre cei mai cunoscuţi investitori din Silicon Valley, pariind din timp pe companii precum Facebook, SpaceX, Spotify şi Airbnb. Averea sa netă depăşeşte 6 miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index.

Menționăm că Bitcoin a crescut sâmbătă cu 1,32% până la nivelul record de 60.555,97 dolari, depăşind pragul de 60.000 de dolari pentru a doua oară în 10 zile, anunţă Reuters. Criptomoneda a crescut cu 118,3% faţă de cea mai scăzută valoare din acest an, de 27.734 dolari, pe 4 ianuarie.

Generarea de bitcoin în China ar putea egala în curând emisiile de carbon ale unor ţări europene

Facem o echipă pe Telegram

Comunicăm