Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevchenko, a fost convocat la ministerul de Externe

Cronica zilei

🔥 Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevchenko, a fost convocat la ministerul de Externe de la Chișinău în data de 9 aprilie. Secretarul de stat, Dumitru Socolan, i-a transmis ambasadorului o notă oficială, prin care a cerut scoaterea imunității diplomatice pentru atașatul miliar al Ucrainei, Serghei Smetaniuk și cercetarea lui penală. Nota a fost trimisă ministerului de Externe de la Kiev. Despre aceasta scrie presa din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă, a declarat pentru Realitatea.md că Ministerul de Externe se abține de la comentarii referitor la ceea ce a apărut în presa ucraineană. „MAEIE se abține de la comentarii. Pe acest caz a fost pornită o cauză penală de către procurorii din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale.  Respectiv, informațiile actualizate vor fi făcute publice de către organul de anchetă. Având în vedere interesul public pentru acest subiect de rezonanță, pe linia Ministerului de Externe vom emite comunicate, precizări de presă, când vom avea informații relevante”, a spus Vodă.

🔹 Ion Chicu a reacționat pe Facebook privind pregătirea unor atacuri la persoana sa ”Din căte se vede, “omuleții buni, dar verzi” și-au găsit o altă țintă pentru atac și provocări. Au început cu pagini false și clonări banale, dar pregătesc (ei singuri se laudă prin târg) atacuri mai serioase. Și tot atât de “întemeiate”… Pentru acei, care ne dau proiect al cuiva, am doar un singur sfat – uitați-vă cine-s oamenii care aderă la echipa noastră și înțelegeți: Așa oameni de valoare și Patrioți nu pot fi ai cuiva – doar ai Țării noastre!

🔹 Ambasadorul UE explică riscul anulării legii miliardului în R. Moldova. Potrivit diplomatului european, acțiunea presupune un atentat la independența Băncii Naționale a Moldovei . Mai mult, oficialul a criticat decizia Parlamentului de abroga repetat celebra lege a miliardului, acțiune care ar pune în pericol relația Republicii Moldova cu instituțiile financiare internaționale.

‼️ Pandemia, cu criza economică pe care a adus-o, cu frustrările şi nemulţumirile din societate pe care le-a creat, infecteză deja politica europeană, alimentând populismul şi extremismul, iar rezultatul se va vedea în alegerile din câteva state importante. Multe vor depinde însă de ritmul de refacere a economiilor şi de aducerea crizei din sănătate sub control.

‼️ Pandemia a atins un ”punct critic”, iar îmbolnăvirile de Covid-19 cresc în mod ”exponenţial”, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii. OMS consideră pandemia poate fi controlată în ”câteva luni” dacă se iau măsuri adecvate.

🔥 Premierul bulgar: Preţul vaccinului Pfizer a crescut de la 12 euro la 19,50 euro.

🔹Eficacitatea vaccinului chinezesc Coronavac creşte cu 62,3 %, dacă intervalul între prima şi a doua doză este prelungit cu mai mult de 14 zile, cât este în prezent

🔹Peste 70% dintre japonezi doresc anularea sau amânarea Jocurilor Olimpice 2020 organizate la Tokyo

🔹Miniştrii de externe ai G7 şi şeful diplomaţiei europene au îndemnat Rusia să pună capăt “provocărilor” sale şi să se angajeze în “dezescaladare” la frontierele Ucrainei unde şi-a concentrat trupe, notează AFP.

🔹Europa a înregistrat peste un milion de morţi din cauza COVID-19. Cele 52 de ţări şi teritorii ale continentului (care merge spre est până la Azerbaidjan şi Rusia) totalizează cel puţin 1.000.288 de decese din 46.496.560 de cazuri, înaintea Americii Latine şi Caraibelor (832.577 de decese, 26.261.006 cazuri), Statelor Unite/Canada (585.428 de decese, 32.269.104 cazuri), Asiei (285.824 de decese, 19.656.223 de cazuri), Orientului Mijlociu (119.104 decese, 7.011.552 de cazuri), Africii (115.779 de decese, 4.354.663 de cazuri) şi Oceaniei (1.006 decese, 40.348 de cazuri).

🔹Guvernul american a cheltuit, în martie, cu $660 miliarde mai mult decât a colectat. Este al treilea cel mai mare deficit lunar înregistrat vreodată, după cel din aprilie si iunie anul trecut.

🔹Companiile vând volume record de active imobiliare în efortul de a-şi consolida bilanţurile afectate de coronavirus. Firme din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa au vândut proprietăţi corporate de 27 miliarde de euro în 2020. Nivelul este uşor mai ridicat decât în perioada similară a anului trecut.

🔹Cheltuielile persistent ridicate legate de transportul maritim înregistrate de companii sunt incluse în contracte pentru următoarele 12 luni, obligându-le pe acestea să transfere costurile suplimentare către consumatori

🔹 În România vaccinarea cu vaccinul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca se va face direct prin prezentarea la centrul de vaccinare, fără programare prealabilă, arată un document semnat de coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, și adresat ministrului Sănătății și Direcțiilor de Sănătate Publică, document obținut de HotNews.ro. Decizia a fost luată “ca urmare a scăderii adresabilității populației” pentru vaccinarea cu acest vaccin

Facem o echipă pe Telegram

Comunicăm