Primar român: Basarabenii profită din plin de avantajele cetăţeniei româneşti și se imunizează gratuit

Basarabenii care stau în fictiv în România, prin satele de graniţă ale judeţului Botoşani, profită din plin de avantajele cetăţeniei româneşti. Aceştia au luat cu asalt centrele de vaccinare din Botoşani pentru a se imuniza gratuit.

Este cunoscut faptul că mii de basarabeni stau doar în acte pe teritoriul României, în satele de graniţă ale judeţului Botoşani, tocmai pentru a obţine cetăţenia română şi a beneficia de avantajele acesteia în Uniunea Europeană. Prezenţa lor în statistici a încurcat socotelile şi la alegeri, dar şi la calcularea ratei de infectare în multe comune.

În rest, nimeni nu i-a văzut vreodată la faţă în localităţile de domiciliu, cel puţin asta mărturisesc primarii din zonă. Odată cu campania de vaccinare anti-SARS-COV 2, basarabenii cu buletin românesc şi-au făcut brusc apariţia pentru a se imuniza gratuit. „Din 30 de oameni la vaccinare, 20 sunt basarabeni”


Cronica zilei

🔹 Ion Chicu, liderul PDCM a propus opiniei publice capitol al Programului PDCM – “Integrarea Europeană. Reintegrarea țării. Politica externă echilibrată și previzibilă”.

🔹Piața forței de muncă din UE a fost afectată semnificativ, în 2020, de impactul pandemiei de coronavirus. Rata ocupării forței de muncă la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani s-a redus la 72,4%. Cea mai ridicată rată a ocupării forței de muncă s-a înregistrat anul trecut în Suedia (80,8%), Germania (80,1%), Olanda (80%) și Cehia (79,7%), iar cea mai scăzută în Grecia (61,1%), Italia (62,6%), Spania (65,7%), Croația (66,9%), Belgia (70%) și România (70,8%).

🔹Terasele barurilor și restaurantelor se vor redeschide în Grecia pe 3 mai, dar călătoriile între regiuni vor fi totuși interzise pentru sărbătorile de Paște, a anunțat miercuri premierul Kyriakos Mitsotakis.

🔹Piața smartphone-urilor a crescut cu 24% YoY în Q1, după ce au fost livrate 340 de milioane de unități. Cel mai mult au crescut producătorii chinezi, Xiaomi, Oppo și Vivo, după o revenire spectaculoasă a pieței în China, unde creșterea a fost de 35%.

🔹UE va renunţa să activeze clauza care-i permitea cumpărarea a 300 de milioane de doze suplimentare de vaccin împotriva Covid-19, prevăzute prin contracte cu AstraZeneca şi Johnson & Johnson.

🔹Autorităţile indiene au anunţat joi, pentru ultimele 24 de ore, un total de 314.835 de noi cazuri de Covid-19. Astfel, India a raportat joi cel mai mare număr de contaminări zilnice cu SARS-CoV-2 din lume, iar numărul deceselor asociate Covid-19 a atins un nou vârf – 2.104 decese asociate Covid-19.

🔹Pfizer Inc. a anunţat că a decoperit că în Mexic şi Polonia circulă versiuni false ale vaccinului anti-Covid pe care l-a dezvoltat cu BioNTech. Compania a avertizat că anonimatul oferit de comerţul electronic va face să crească răspândirea acestui tip de fraudă.

🔹Prețul cărnii de porc din România s-a dublat în ultima lună pe fondul noilor focare de PPA a sărit de 225 euro/100 de kilograme în luna martie.

🔹Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a încheiat acorduri în Elveţia implicând proiecte de investiţii în Ungaria cu o valoare totală de 14 miliarde de forinţi. (38,8 milioane de euro), aşteptate să creeze 220 de noi locuri de muncă.

🔹Pandemia a adus schimbări majore în clasamentul celor mai mari economii ale lumii după ce a aruncat multe ţări în cele mai dramatice recesiuni din istoria recentă. SUA, China, Japonia şi Germania ocupă în continuare primele patru poziţii în top, însă unele poziţii au suferit modificări ca urmare a pandemiei – Brazilia, a ieşit din top 10.

🔹Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat ţările occidentale să nu depăşească “liniile roşii” în abordarea faţă de Rusia, denunţând recentele acţiuni “neprietenoase”, în contextul tensiunilor cu Statele Unite, NATO şi Uniunea Europeană.

🔹PCRM cere Parlamentului să demită actuala componență de la CC. Parlamentul trebuie să demită imediat întreaga componenţă a Curţii Constituţionale (CC). El “are dreptul să facă acest lucru, deoarece judecătorii depun jurământul în faţa Parlamentului”.

🔹Igor Dodon: Nu vom accepta să mergem la alegeri călcând peste cadavre. ”Luna septembrie ar fi cea mai potrivită pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate”

Comunicăm