În timp ce occidentul consideră că doar Maia Sandu este întruchiparea democrației, Igor Dodon vine cu vaccinul Sputnik V din Rusia

În timp ce occidentul consideră că doar Maia Sandu este întruchiparea democrației, Igor Dodon vine de la Moscova cu un avion MЧС și cu vacinul Sputnik V. Ce a semănat ambasadele occidentale, aceea și culeg.

Iată părerile celor care nici nu tăiesc în Moldova, dar ne arată cât suntem de proști.

🔹Josep Borrell – Independența Curții Constituționale este vitală pentru asigurarea statului de drept și a mecanismelor democratice – ambele fiind principii fundamentale pe care Republica Moldova și le-a asumat în cadrul Acordului de Asociere UE – Republica Moldova.

🔹Ursula von der Leyen: Este important să am un schimb de opinii cu Președintele Maia Sandu depsre situația politică din Moldova. Mi-am exprimat deplina susținere pentru eforturile ei de a realiza reforme și de a asigura respectarea legii. Soluțiile pentru divergențele politice trebuie găsite în cadrul constituției Republicii Moldova.

🔹Charles Michel: Am discutat cu Maia Sandu ca să exprim deplina susținere a UE pentru agenda ei de reforme. Acțiunile Parlamentului îndreptate împotriva Curții Constituționale a Republicii Moldova reprezintă un atac clar asupra independenței acesteia. Chemăm toți actorii politici să respecte Constituția și supremația legii.

🔹 U.S. Embassy Moldova – Ambasadorul Dereck Hogan s-a întâlnit astăzi cu Presedintele Maia Sandu pentru a discuta despre amenințările recente împotriva Curții Constituționale și încercarea neconstituțională de astăzi de a submina Curtea Constituțională prin eliminarea judecătorului Domnica Manole și numirea unui înlocuitor nelegitim. În plus, deși votul majorității Parlamentului pentru condamnarea Curții Constituționale nu este obligatoriu, această lipsă de respect pentru separarea puterilor este un semn îngrijorător pentru viitorul Moldovei. Instituțiile cu adevărat independente sunt un bastion împotriva derapajului democratic și Moldova nu ar trebui să se întoarcă într-un climat de frică și intimidare.

🔹 Peter MichalkoAcțiunile de astăzi din Parlament împotriva Curții Constituționale, inclusiv încercarea de a schimba componența Curții, reprezintă un atac clar asupra Constituției Republicii Moldova și asupra independenței Curții Constituționale”

🔹Ambasadele Germaniei și Franței sunt foarte îngrijorate de evoluțiile în curs de desfășurare în Republica Moldova și, în special, de încercările de a schimba componența Curții Constituționale, încălcând astfel Constituția. Ambasadele Franței ș iGermaniei reiterează atașamentul lor față de respectarea ordinii constituționale în Republica Moldova. Facem apel la atenuarea tensiunilor politice și la soluționarea dezacordurilor prin mijloace democratice, cu respectarea deplină a separării puterilor și a statului de drept.

🔹Embassy Office of the Netherlands in Moldova – Suntem profund îngrijorați de acțiunile de astăzi ale Parlamentului direcționate împotriva Curții Constituționale. Încercarea de a demite judecătoarea Domnica Manole este o violare clară a Constituției Republicii Moldova. Respectarea statului de drept, separarea puterilor și independența justiției sunt principii de bază a oricărui stat democratic și acestea trebuie respectate în totalitate.

🔹Ambasada României, menționează că acțiunile unor partide politice de la Chișinău împotriva Curții Constituționale din Republica Moldova, inclusiv încercările acestora de modificare a componenței CC, denotă o lipsă de respect față de prevederile constituționale și afectează direct independența Curții Constituționale.

🔹Maia Sandu: Le cer cetățenilor să fie gata pentru a ieși să ne apărăm drepturile

🔹Dodon Igor Вылетаю из Москвы на Родину с ценным грузом гуманитарной помощи от наших российских друзей – 142 тысячи доз вакцины от коронавируса Sputnik-V. Еще 40 тысяч будут доставлены в следующей партии.

Comunicăm