MAE rus cere de la UE și SUA să se abțină de la a se amesteca în treburile interne ale Republicii Moldova

Rusia constată un amestec direct al SUA şi UE în afacerile interne ale Republicii Moldova şi le îndeamnă să se abţină de la aceasta, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă oficială TASS, într-un comentariu legat de ceea ce experţii au calificat drept un „puci anticonstituţional” la Chişinău din partea majorităţii parlamentare create în jurul socialiştilor proruşi, relatează Agerpres.

„Ministerul rus de Externe a atras în mod repetat atenţia asupra amestecului direct al Statelor Unite şi Uniunii Europene în procesele politice interne ale Republicii Moldova, a implicării lor politice clare, ceea ce duce la o polarizare şi mai mare a societăţii moldovene”, a afirmat reprezentanta diplomaţiei ruse.

„Îi chemăm din nou pe colegii noştri din Statele Unite şi Uniunea Europeana să se abţină de la a interfera în afacerile interne ale Republicii Moldova şi să nu-şi depăşească normele de etică diplomatică”, a subliniat Zaharova.

Potrivit acesteia, ţările occidentale au avut din nou încercări de „ingerinţă” săptămâna trecută, după ce Parlamentul de la Chişinău a adoptat, la 23 aprilie, o declaraţie cu privire la „capturarea” Curţii Constituţionale a Republicii Moldova. În această declarație, deputaţii şi-au exprimat dezacordul față de decizia instanței supreme care constatase îndeplinirea condiţiilor pentru dizolvarea legislativului și au anulat decizia lor din 2019 de numire a actualului preşedinte al Curţii Constituţionale.

Rusia acuză Occidentul că aplică dublul standard

După aceste evoluții, și-au exprimat îngrijorarea preşedintele Consiliului European, Charles Michel, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, şeful delegaţiei UE în Republica Moldova, Peter Michalko, ambasadorul SUA, Derek Hogan, precum şi ambasadele mai multor membre UE, între care România şi Olanda, a subliniat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

„În timp ce îndeamnă Parlamentul Republicii să respecte deciziile Curţii Constituţionale, reprezentanţii SUA şi UE par să refuze să arate acelaşi respect faţă de acţiunile deputaţilor moldoveni. O astfel de diferenţă în aprecieri confirmă o dată în plus că vectorul geopolitic al Chişinăului este mai important pentru ei decât ‘valorile democratice’ pentru care pledează”, a comentat Zaharova.

Comunicăm