Cine este beneficiarul conflictului dintre israelieni și palestinieni?

Jurnalistul Orlando Nicoară vine cu o concluzie – Nu exista vreo dovada ca Benjamin Netanyahu a orchestrat aceste incidente insa e clar ca marele beneficiar este el.

Context:

Israelul, alaturi de Marea Britanie, Canada, Australia si Noua Zeelanda, este cel mai apropiat aliat al Statelor Unite.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Administratia Trump a incurajat politicile anti arabe ale guvernului Netanyahu, culminand cu decizia de muta ambasada SUA la Ierusalim. Cele doua administratii sunt apropiate ca ideologie, iar lobby-ul evreiesc republican este foarte puternic in SUA.

Netanyahu nu este “iubit” de Democrati si cu atat mai putin de oamenii fostei administratii Obama, care acum sunt in administratia Biden.

Barack Obama a fost primul presedinte american care a cerut Israelului condus de Netanyahu sa se intoarca la granitele de dinainte de razboiul din 1967.

Ca raspuns, Netanyanu i-a tinut o lectie de istorie lui Obama, chiar la Casa Alba, sugerand ca nu intelege istoria recenta a Israelului, iar granitele nu sunt subiect de disctutie. Netanyahu este singurul aliat SUA care l-a sfidat pe Barack Obama, chiar la Casa Alba.

Si presedintele Biden are o relatia incordata cu Netanyahu. In martie 2010, in timp ce se afla in vizita oficiala in Israel, ministrul de Interne israelian a comunicat, prin biroul de presa al premierului Netanyahu, ca 1600 de noi case pentru evrei se vor construi in Ierusalimul de Est. Biden a criticat anuntul spunand ca este “exact genul de actiune care submineaza increderea intre aliati.”

Premierul Benjamin Netanyahu se afla la putere din 2009. Este cel mai longeviv premier din istoria statului Israel. Netanyahu este judecat pentru coruptie si frauda in mai multe dosare.

Israel a avut parte de 4 alegeri anticipate in ultimii 4 ani.

Ultimele au avut loc la finalul lunii martie, pe 23.

Fapte:

Pe 5 Mai, Netanyahu a anuntat ca nu a reusit sa formeze o coalitie pentru a guverna. Benjamin Netanyahu a încercat să formeze un guvern de dreapta cu aliaţii săi din partidele ultraortodoxe, cu dreapta radicală Yamina şi formaţiunile politice ale “sionismului religios” de extremă dreapta.

Tot pe 5 Mai, liderul opoziției din Israel, Yair Lapid, a fost desemnat să formeze un nou guvern. Yair Lapid a anuntat ca vrea să formeze un „guvern de uniune naţională” care să reunească dreapta, centrul şi stânga, pentru a-l putea înlătura de la putere pe Netanyahu.

Lapid ajunsese la un acordul cu Naftali Bennett, liderul partidului ultranaționalist Yamina, pentru a guverna alternativ. Cei doi aveau nevoie de sprijinul parlamentarilor arabi pentru a putea obține majoritatea. Noul guvern, care grupa partide de dreapta, de stanga, de centru si cele arabe, avea sansa de a-l detrona de la putere pe Netanyahu.

In perioada Ramadanului exista o traditie ca palestinienii sa adune, sute sau mii, si sa stea pe treptele Portii Damascului. Anul acesta politia nu a permis acest lucru, ceea ce a generat in confruntari intre palestinieni si fortele de ordine.

Pe fondul acestor tensiuni, mai multe atacuri ale arabilor asupra evreilor au fost semnalate si postate pe retele sociale.

Pentru a razbuna aceste atacuri, pe 22 aprilie, grupul de extrema dreapta Lehava a marsaluit prin Ierusalim strigand “Moarte arabilor”. In apropierea Portii Damascului, din vechiul oras Ierusalim, acestia s-au batut cu mai multi palestinieni. Politia, care a incercat sa separe cele doua grupuri, a fost atacata de palestinieni. Peste 100 de palestinieni au fost raniti, la fel si 20 de politisti.

Pe 6 Mai, la o zi dupa ce Netanyahu a anuntat ca nu poate forma o coalitie, fortele de politie s-au confruntat cu palestinienii la moscheea al-Aqsa din Ierusalimul de Est. Palestinienii sarbatoreau Laylat al-Qadr, cea mai importanta noapte din Ramadan, noaptea în care Allah a început revelarea Coranului cel Sfânt, profetului Muhammad.

Aproape 300 de palestinieni si peste 20 de polististi israelieni au fost ranit in confruntarile care au avut loc.

Tensiunile au excaladat, politia aducand tot mai multe forte in zona, in timp ce palestienii au ripostat acuzand faptul ca nu sunt lasati sa se roage. Atacurile asupra evreilor si arabilor din orasele care gazduiesc ambele comunitati s-au intensificat.

Vineri, pe 14 mai, Naftali Bennett, liderul partidului ultranaționalist Yamina, a anunțat că renunță la a mai negocia cu liderul opoziției, Yair Lapid, și că va prefera să discute negocierea unui guvern multicolor de unitate națională.

Yaid Lapid mai are doua saptamani pentru a incerca sa formeze un nou guvern. Daca nu reuseste, ceea ce este foarte posibil, pentru ca un guvern din care sa faca parte (sau sa fie sustinut de) partidele arabe, in contextul actual, e aproape imposibil, vor avea loc din nou alegeri anticipate. Pana atunci, guvernul Netanyahu ramane la putere.

Concluzia: Nu exista vreo dovada ca Benjamin Netanyahu a orchestrat aceste incidente insa e clar ca marele beneficiar este el. In acelasi timp, administratia Biden se confrunta cu cea mai mare provocare, pe politica externa, de la preluarea mandatului.

Extra: Ieri armata israeliana nu a ezitat sa bombardeze sediul din Gaza in care se afla Associated Press si alte organizatii media. AP este cea mai veche si credibila agentie de stiri din SUA.

Menționăm că bilanțul conflictului care ține de o săptămână a depășit 148 de morți în Gaza, printre care 41 de copii, și 10 în Israel, dintre care doi copii. Zece membri ai aceleiași familii au murit în atacurile din Gaza,

Foto: Obama si Netanyahu, la Casa Alba, Jonathan ERNST/Reuters:

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Vasile Bolea despre forumul economic CSI: “Este important să restabilim piețele tradiționale pentru antreprenorii din Republica Moldova”

Delegația partidului ”Renaștere”, formată din deputați și consilieri raionali, participă la Forumul Economic Internațional al statelor membre ale CSI de la Moscova. Vasile Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și unul dintre liderii Partidului „Renaștere”, declară că ”este foarte important ca Moldova să aibă posibilitatea...

BREAKING NEWS: Magistrata Marina Rusu a depus o cerere privind revocarea membrilor Herman von Hebel și Tatiana Răducanu

După publicarea rezultatelor investigației care a fost efectuată de Anticoruptie.md în privința Președintelui comisiei de Pre-vetting, Herman von Hebel, am considerat necesar să depun o cerere privind revocarea membrilor Herman von Hebel și Tatiana Răducanu, pe motiv de lipsă a unei reputații ireproșabile și...

VIDEO Vasile Bolea: Acordurile comerciale cu CSI reprezintă un avantaj incontestabil pentru Republica Moldova

Vasile Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și unul dintre liderii Partidului „Renaștere”, declară că acordurile comerciale cu Comunitatea Statelor Independente (CSI) reprezintă un avantaj incontestabil pentru Republica Moldova. Este mai important astăzi, când unele țări folosesc în lupta de concurenţă metode nu tocmai...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica