Dumbrăveanu: Mă adresez, în mod special, așa numiților “profesioniști”

Viorica Dumbrăveanu vine cu un comentariu “Pentru informarea corectă a personalului medical.

Guvernul Chicu a promovat majorări de salarii pentru personalul medical în mărime de 70 %. Dacă fiecare Guvern majora salariul pentru sistemul medical, am fi putut evita criza cadrelor medicale apreciind la justa valoare munca acestora.

  1. În contextul declarațiilor, precum că salariile sunt majorate de Guvern și nu de Parlament.

Într-adevăr politica de majorare a salariului este înaintată de Guvern prin operarea modificărilor la Hotărârea Guvernului nr. 837/2016, dar pentru aceasta e nevoie de planificarea surselor financiare în Fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală. Respectiv inițial trebuie să dispui de surse financiare.

  1. In privința existenței soldurilor la 31.12.2020 în Fondurile de Asigurare Obligatorie de Asistență Medicală
    Soldul Fondurilor de Asigurare Obligatorie de Asistență Medicală se formează la sfârșitul anului, ca urmare a executării de casă. Respectiv soldul se stabilește la 31 decembrie, iar planificarea anticipată a surselor vizate pentru anumite cheltuieli este ilegală.
  2. Cu privire la utilizarea soldului pe parcursul anului.

Soldul poate fi utilizat pe parcursul anului pentru acoperirea decalajului temporar de casa, însa cu restabilirea ulterioară a acestuia.
Si apropo, la finele anului 2019 soldul în Fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală constituia 403 milioane lei, de ce nu au fost întreprinse pretinsele acțiuni?

Înțeleg că e febră pre-electorală, dar corectitudinea trebuie să prevaleze. Mă adresez, în mod special, așa numiților “profesioniști”, care pretind că știu cel mai bine cum se gestionează eficient sistemul ocrotirii sănătății.

Comunicăm