Chicu: ”Pot fi identificate și alocate circa 1,5 miliarde de lei suplimentar primăriilor”

Ex-premierul Ion Chicu vine cu soluții de a eficientiza resursele statului în favoarea fiecărei localități, fiecărui cetățean.

Liderul PDCM argumentează cum ”miliarde de lei, care trebuie să ajungă la primării, nu să fie tocate la nivel de raion pe criterii (mai mult) politice.

Miliarde de lei, care pot fi economisite și îndreptate spre construcția apeductelor în sate și orașe.

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei va susține instaurarea după anticipate a unui guvern, care va rămâne fidel cursului european și-și va asuma următoarele acțiuni cu caracter urgent:

  1. Înlocuirea celor 32+3 raioane cu 3+3 regiuni (Nord, Centru, Sud + UTA Găgăuzia, Taraclia, Transnistria). Aceasta ar permite alocarea a circa 1,5 mlrd.lei suplimentar primăriilor pentru conectarea localităților la apeductele magistrale și construcția rețelelor interne.
  2. Aplicarea principiului amalgamării voluntare pentru nivelul 1 al APL, care presupune orientarea tuturor mijloacelor financiare (cheltuite anterior pentru întreținerea administrației locale) spre finanțarea obiectivelor de infrastructură din localitățile, cetățenii cărora au decis voluntar comasarea. Spre exemplu, dacă pentru întreținerea administrației unei primării pe parcursul anului 2021 sunt cheltuiți 1 mln.lei, guvernul central va aloca în perioada următorilor 5 ani cel puțin 5 mln.lei pentru obiectele de infrastructură din localitatea, care a decis benevol comasarea. Astfel, tot ce se cheltuia anterior pentru întreținerea administrației va mergr spre construcția de drumuri, apeducte, alte obiecte de infrastructură.
  3. Introducerea pe 10 ani a cotei zero la impozitul pe profitul reinvestit pentru întreprinderile mici și mijlocii din fostele centre raionale și localitățile care au decis voluntar comasarea.

Aceste măsuri urmează a fi implementate pe parcursul anului 2022, pîna la următoarele alegeri locale ordinare.

Comunicăm