Este un record absolut cât privește suma de bani trimisă de moldovenii din străinătate

Record absolut de bani trimişi de moldovenii aflaţi peste hotare. În primele patru luni ale anului, sumele au ajuns la 513 milioane de dolari, cu 39 la sută mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit unui studiu al expertului economic Veaceslav Ioniţă, suma reprezintă doar banii trimişi acasă prin transferuri bancare, dar având în vedere că moldovenii obişnuiesc să trimită bani pe căi neoficiale, recordul ar putea fi şi mai mare.

Suma de 513 milioane de dolari depăşeşte cu o treime media ultimilor 15 ani. În primele 4 luni ale lui 2019, moldovenii au trimis acasă 380 de milioane de dolari, iar anul trecut, suma a scăzut la 369 de milioane de dolari.

PDCM propune soluţia de centralizare a evidenţei contabile

Un studiu anterior al IDIS “Viitorul” arată că remitenţele trimise pe căi oficiale reprezintă doar 80 la sută din volumul total. Astfel că, suma trimisă de moldovenii din străinătate în ţară în primele patru luni ale anului ar fi de cel puţin 640 de milioane de dolari.

În acest context, expertul Veaceslav Ioniţă prognozează că anul acesta, piaţa valutară şi cursul leului moldovenesc vor rămâne stabile. Asta pentru că se aşteaptă un volum record al remitenţelor, iar alegerile parlamentare influenţează foarte puţin piaţa valutară.

Ion Chicu printre cei mai bun premieri ai Republicii Moldova

Comunicăm