Chicu: Lăsați ipocrizia și populismul și demonstrați oamenilor curaj și onestitate!

Am mai spus și reiterez: reforma administrativă este absolut necesară pentru a da un impuls de dezvoltare Republicii Moldova. Doar prin reorganizarea raioanelor, care de fapt reprezintă o verigă în plus și pune frână în calea dezvoltării localităților și a țării, putem obține rezultate bune pentru oameni, care să beneficieze de drumuri, apă, canalizare, școli și grădinițe reparate. Este și o măsură care va fortifica autonomia locală, prin oferirea unor pârghii suplimentare primarilor.

Doar la prima etapă, reorganizarea raioanelor va asigura economii de aproape 2 miliarde de lei anual, bani care pot fi deja mâine direcționați pentru astfel de proiecte necesare oamenilor. Pe viitor însă, reorganizarea administrativă ar permite atragerea țintită a investițiilor pentru localități.

Și da, îmi asum acest obiectiv, doar că „reforma lui Chicu” niciodată nu s-a făcut în secret.

Propunerile cu care am venit au vizat, pe lângă reorganizarea raioanelor, aplicarea principiului amalgamării voluntare pentru nivelul 1 al autorităților publice locale, care presupune orientarea tuturor mijloacelor financiare (cheltuite anterior pentru întreținerea administrației locale) spre finanțarea obiectivelor de infrastructură din localitățile cetățenii vor decide voluntar comasarea. Astfel, tot ce se cheltuia anterior pentru întreținerea administrației, ar fi putut merge spre obiecte de infrastructură.

Mai mult, în luna mai 2020, am inițiat crearea unui grup de lucru pentru a pregăti reforma administrației publice locale, iar atunci s-a discutat cu toți președinții de partide prezente în Parlament. Subiectul discuției a fost delegarea unui reprezentant a partidului într-un grup de lucru prezidat de prim-ministru, ca să pregătim reforma. Absolut toți au delegat – și PSRM lui Igor Dodon și PAS-ul Maiei Sandu, care astăzi atât de vehement se dezic de aceasta.

Deci, este politică, este grija pentru rating, dar este și interesul statului. Haideți, stimați politicieni, să lăsați ipocrizia și populismul – demonstrați oamenilor curaj și onestitate! Dacă nu vom pune în capul mesei interesul statului, lumea nu va mai crede nici în politic, nici în stat.

Comunicăm