În campania electorală sunt multe trucuri populiste în care oamenii nu mai cred

Inițiativa propusă de președintele Maia Sandu, care prevede acordarea mai multor facilități fiscale moldovenilor din diasporă, inclusiv scutirea de taxe vamale pentru importul automobilelor, este lipsită de viziunea implementării în practică și induce un element de discriminare față de ceilalți cetățeni. Opinia a fost exprimată de liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la Postul Tv N4, care a afirmat că intenția șefului statului este una electorală.

„Proiectul este scris de aceeași persoană care, în 2010, a invadat țara cu „rable” din Pribaltica. Exact același autor, cu exact aceeași lipsă de viziune de implementare în plan practic.

În proiect se menționează că, la revenire, cetățenii sunt scutiți de plata drepturilor vamale pentru importul automobilelor. Ce înseamnă la revenire? Ai venit pe o săptămână acasă și ai lăsat mașina aici?”, a opinat Ion Chicu.

Preşedintele PDCM a afirmat, în acest context, că statul trebuie să susțină orice cetățean al Republicii Moldova, oriunde s-ar afla, dar nu trebuie să admită discriminare. „Dacă un cetățean locuiește permanent în Moldova, își procură un automobil, tot importat de peste hotare – el va achita aceste taxe. Alt cetățean, care revine de peste hotare, pe o săptămână – nu va achita. Trebuie de găsit o soluție că această discriminare să nu existe”, a declarat Ion Chicu, care a mai opinat că acest proiect va rămâne o lozincă electorală.

Ion Chicu a adăugat că PDCM are o viziune mai flexibilă privind măsurile de susținere a diasporei. „Noi propunem subvenționarea impozitelor pentru persoanele care revin de peste hotare și se angajează. Sunt aproape 40% din fondul de salarizare, care pot fi compensate de către stat”, a explicat liderul PDCM.

„Noi propunem nu doar pe o săptămână să revină cetățeanul și să își lase mașina. Vrem să rămână în țară. Noi vrem să extindem ceea ce am început – același program Prima casă sau Primul automobil pentru familii tinere cu copii, important este ca persoana să fie angajată”, a punctat Ion Chicu.

Ion Chicu a mai spus că pentru a motiva cetățenii din diasporă, în primul rând este nevoie ca statul să devină credibil în ochii lor. „Ne dorim să se întoarcă toți oamenii acasă, dar trebuie să fim realiști – dacă ar reveni măcar 100 de mii de oameni în 2 ani, s-ar schimba multe lucruri. Anume cu inițiative fiscale și de susținere i-am putea determina. Dar statul trebuie să devină credibil. Altfel, niciun salariu nu îl va motiva să revină. Pentru că este frica de viitor”, a punctat președintele PDCM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *