Ce anume era obligat să facă Stoianoglo?

Nicolae Eșanu, expertul în drept vine cu o reacție la comentariile inițiate de unii politicieni precum că Procurorul general trebuie să demisioneze. Eșanu le solicită ”fapte concrete si care erau posibile in conditiile actuale (spre exemplu daca vreti sa va referiti la esecul privind dosarul “furtului miliardului” este necesar sa se arate ce anume ar fi trebuit sa faca si nu a facut personal Procurorul General, pentru ca dosarul sa avanseze)”, scrie pe Facebook.

”Cred ca n-o sa gresesc daca o sa spun, ca una dintre cele mai discutate probleme la momentul actual tine de figura Procurorului General.

Cum nu voi gresi daca voi constata, ca o larga majoritate, ca sa nu spun cvasiunanimitate, considera ca acesta trebuie sa demisioneze.

Si desi inteleg ca sansele sint aproape egale cu zero, voi incerca totusi sa initiez o discutie, despre faptele concrete care-i pot fi imputate dlui Alexandru Stoianoglo (mentionez expres ca nu ma refer la perceptia ca dumnealui a esuat, nici la faptul daca trebuie sau nu sa demisioneze si declar expres ca sint de acord cu ideea ca conducatorul unei institutii trebuie sa aiba in vedere optiunea de a demisiona chiar si in cazurile in care esecul este doar perceput). In speranta ca totusi sintem capabili sa avem un dialog civilizat rog respectuos pe cei care au informatii concrete, sa arate ce anume Dl Stoianoglo era obligat sau putea sa faca si a ratat intentionat sau din neglijenta.

Repet, ma refer la fapte concrete si care erau posibile in conditiile actuale (spre exemplu daca vreti sa va referiti la esecul privind dosarul “furtului miliardului” este necesar sa se arate ce anume ar fi trebuit sa faca si nu a facut personal Procurorul General, pentru ca dosarul sa avanseze).

PS Pentru a evita speculatiile declar expres – aceasta postare nu este nici in favoarea si nici contra dlui Stoianoglo

Procuratura Generală se comportă de parcă ar fi o casă de avocatură, iar procutorul general reprezintă garantul libertăţii lui Veaceslav Platon. Este opinia juristului Sergiu Litvinencoю

„Procuratura Generală se comportă ca un purtător de cuvânt al lui Platon, mesajul Procuraturii este unul jalnic, pare mai degrabă poziţia unei case de avocatură. Din punctul nostru de vedere, dacă un procuror general eliberează nestingherit hoţii, avem o problemă în capacitatea Procurorului General de a implementa reforma justiţiei”, a spus deputatul Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Și Ion Sturza a scris ”Alexandru, e timpul să pleci… Ești cea mai mare dezamăgire din ultimii ani. Am crezut că ai ambiție, ești profi și vei face față mafiei din sistem. Cândva mi-ai promis personal. Nu a fost să fie. Cel mai trist – ești unul dintre ei… Ai sfidat nu un presidente – repetat și arogant -, ai sfidat o întreagă țară. Noi am rămas ca proștii, hoții au devenit „ai voștri”. Păcat. Îmi cer scuze de la cei care au sperat, crezut, ca și mine, în Alexandru”.

La doar o săptămână de la victoria în alegerile parlamentare moldovene a partidului pro-prezidențial PAS care a promis mai ales o luptă eficientă cu corupția, procurorul general de la Chișinău, Alexandr Stoianoglo, se confruntă cu critici din ce în ce mai dese în raport cu felul cum gestionează aceste cauze, cu precădere a celor vizându-l pe controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, scrie Europa Liberă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *