Construcția și reparația drumurilor se stopează

Construcția și reparația drumurilor din Moldova este aproape de a fi stopată. Motivul fiind neachitările masive pentru volumele de lucrări de construcții deja finalizate, ceea ce a paralizat procesul de decontări financiare din industria rutieră.

Surse din cadrul Asociației Constructorilor de Drumuri au relatat pentru corespondentul INFOTAG că volumul lucrărilor efectuate de drumari a depășit 130 mil. de lei, surse ce nu au fost finanțate până acum din bugetul de stat, nunță Infotag.

„Documentele semnate cu privire la volumul de muncă acceptat se află la Ministerul Economiei și Infrastructurii. Din birourile acestuia, documentele nu sunt trimise spre plată către Ministerul Finanțelor, motiv pentru care procesul de construire și reparare a drumurilor din republică poate fi stopat”, a declarat sursa agenției, adăugând că pe lângă suma neachită în valoare de 130 mil. lei, până la sfârșitul lunii iulie volumul lucrărilor efectuate va crește cu încă 300 mil. de lei.

Managerii companiilor de construcții susțin că, din cauza întârzierilor plăților pentru munca efectuată, nu pot achiziționa materialele necesare, nu pot produce asfalt în volumele solicitate și nu pot plăti salarii.

„Și toate acestea se întâmplă pe fondul majorării prețurilor. Pentru cherestea acestea au sporit cu 60%, benzină și motorină – cu 20%, bitum – cu 50%, metal – cu 100%”, au declarat drumarii.

Într-o situație critică, aceștia mizează pe o întrevedere cu președintele Maia Sandu, considerând că intervenția ei va putea normaliza procesul de plăți financiare pentru volumul de construcții și lucrări contractuale efectuate de lucrătorii rutieri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *