Majorarea pensiei minime până la 2000 de lei, sistemul de pensii va deveni și mai puțin sustenabil

Economistul Roman Chircă a explicat în emisie la Radio Sputnik Moldova ce se va întâmpla dacă promisiunea PAS de a majora pensia minimă până la 2000 de lei va fi implementată.

Economistul Roman Chircă consideră că majorarea pensiei minime până la 2000 de lei în Republica Moldova prevede anumite riscuri pentru fondul de pensii.

„Din păcate, sistemul actual de pensii este unul deficitar și este acoperit din bugetul de stat. Ceea ce înseamnă transferul de la bugetul de stat către sistemul social. Numărul persoanelor care beneficiază de pensii de vârstă este mult mai mare decât numărul persoanelor angajate în câmpul de muncă în sectorul real al economiei”, a declarat Roman Chircă în emisie la Radio Sputnik Moldova.

Noul guvern care va fi investit de PAS va trebui să găsească resurse financiare suplimentare, dar, chiar dacă le va găsi, sistemul de pensii, și așa deficitar, va deveni și mai puțin sustenabil.

„Important este ca fondul de pensii să fie la limita sustenabilității, să fie funcțional. Dacă sistemul actual deja este deficitar, nu este sustenabil și este necesar de a găsi modalități de a-l echilibra, dacă deficitul actual este de circa 2 miliarde de lei actual, majorarea până la 2000 de lei ar însemna încă 4-5 miliarde de lei suplimentar, ceea ce ar duce deficitul fondului social la 6-8 miliarde. Este o sumă colosală. Acest lucru ar duce la efecte imediate pozitive, în schimb, în timp ar duce la o erodare a fondului, dependența acestuia de nivelul de încasări bugetare.”, afirmă expertul.

Amintim că anterior vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate Natalia Gavrilița a spus că formațiunea sa intenționează să mărească pensia minimă la 2000 de lei de la 1 octombrie.

Menționăm că și Guvernul bulgar intenţionează să majoreze toate pensiile de la 1 octombrie, a anunţat ministrul de finanţe Asen Vassilev, adăugând că dacă parlamentul îi va susţine propunerile, niciun pensionar din Bulgaria nu va trăi sub limita sărăciei până în toamnă, relatează Euractiv. Pensia maximă din Bulgaria ar urma să fie majorată cu 30 de euro, până la 760 de euro pe lună.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *