Polonia va elimina secția disciplinară pentru judecători

Polonia anunță că va desființa camera disciplinară pentru judecători, dar acuză Curtea Europeană de Justiție

În condițiile în care Curtea Europeană de Justiție a decis că aceasta încalcă normele UE, Polonia declară că va elimina secția disciplinară pentru judecători. Anunțul a fost făcut de liderul PiS, vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, care a ținut însă să critice instanța europeană acuzând extinderea jurisdicției dincolo de prevederile Tratatului UE. Declarația vine după ce ministrul Justiției afirma că ”Polonia nu trebuie să rămână în UE cu orice preț”.

Curtea Europeană a stabilit că respectiva cameră disciplinară pentru magistrați încalcă independența justiției, iar termenul limită pentru aplicarea hotărârii expiră la 16 august.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

În cazul în care Varșovia nu s-ar conforma, riscă amenzi sau blocarea accesului la fondurile europene pentru dezvoltare.

“Vom dizolva Camera Disciplinară așa cum funcționează ea acum și, în acest fel, obiectul disputei va dispărea”, a declarat vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, liderul principalului partid de guvernământ Lege și Justiție (PiS), într-un interviu citat de Reuters.

Kaczynski a mai susținut că reforma justiției, inclusiv o propunere privind modificarea prevederilor legate de această secție, era deja panificată.

În context, el a criticat decizia Curții Europene de Justiție.

“Nu recunosc acest tip de decizii care, în mod cert, merg dincolo de tratate și extind jurisdicția instanțelor UE”, a declarat vicepremierul polonez.

Noile propuneri vor fi înaintate de guvern în septembrie, a mai precizat Kaczynski.

Polonia nu ar trebui să rămână în UE cu orice preț, a declarat ministrul polonez al Justiției Zbigniew Ziobro într-un interviu publicat vineri și citat de Reuters. Declarația vine în contextul în care independența justiției este unul dintre dosarele grele care a generat tensiuni cu Bruxellesul și a atras chiar sancțiuni pentru Varșovia. În acest context, ministrul a acuzat ”șantajul” practicat de UE la adresa Poloniei, pe tema reformelor din justiție.

Ziobro, liderul partidului conservator mai mic din coaliția guvernamentală de la Varșovia-Polonia Unită, este ”arhitectul” măsurilor judiciare are au dus la un conflict cu UE, blocul comunitar acuzând puterea din Polonia că subminează independența instanțelor.

Comisia Europeană a cerut Poloniei să implementeze decizia Curții privind desființarea camerei disciplinare pentru judecători. Ca urmare, joi, șeful Curții Supreme din Polonia a dispus suspendarea parțială a camerei. Reuters menționeză că actuala coaliție din Polonia, Dreapta Unită, este divizată atunci când vine vorba despre modul în care ar trebui să răspundă față de ultimatumul dat de CE.

Abonează-te la Omniapres.md pe Telegram pentru a afla mai multe

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Vasile Bolea despre forumul economic CSI: “Este important să restabilim piețele tradiționale pentru antreprenorii din Republica Moldova”

Delegația partidului ”Renaștere”, formată din deputați și consilieri raionali, participă la Forumul Economic Internațional al statelor membre ale CSI de la Moscova. Vasile Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și unul dintre liderii Partidului „Renaștere”, declară că ”este foarte important ca Moldova să aibă posibilitatea...

BREAKING NEWS: Magistrata Marina Rusu a depus o cerere privind revocarea membrilor Herman von Hebel și Tatiana Răducanu

După publicarea rezultatelor investigației care a fost efectuată de Anticoruptie.md în privința Președintelui comisiei de Pre-vetting, Herman von Hebel, am considerat necesar să depun o cerere privind revocarea membrilor Herman von Hebel și Tatiana Răducanu, pe motiv de lipsă a unei reputații ireproșabile și...

VIDEO Vasile Bolea: Acordurile comerciale cu CSI reprezintă un avantaj incontestabil pentru Republica Moldova

Vasile Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și unul dintre liderii Partidului „Renaștere”, declară că acordurile comerciale cu Comunitatea Statelor Independente (CSI) reprezintă un avantaj incontestabil pentru Republica Moldova. Este mai important astăzi, când unele țări folosesc în lupta de concurenţă metode nu tocmai...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica