Trăim în era minciunii care generează putere iar social media a devenit instrumentul perfect

Dragos Stanca vine cu o părere despre ”lecția Afganistan” și manipularea percepțiilor despre adevăr

Simțul ridicolului mă împiedică să public o “analiză” despre Afganistan.

Fără legătură directă am însă o dilemă, în acest context: cât de valide și de încredere mai sunt mecanismele democratice actuale dacă tot ce putem primi în schimb ca “model suprem” de leadership global este, după Trump, Biden?

Într-o lume în care adevărul e tot mai puțin relevant iar tot ce contează e cine ne manipulează percepțiile cu mai multă abilitate pentru a fi votat, calitatea liderilor politici din întreaga lume democratică e tot mai proastă. La fel și calitatea educației de masă. Iar combinația asta nu poate duce, în timp, la nimic bun.

Nu se pot inventa noi concepte de guvernare și noi modele economice peste noapte. Nu putem spera la un upgrade radical și miraculos al sistemului după care funcționează democrația și economia (teoretic) liberă azi fără a asuma riscul unor turbulențe semnificative și greu de prezis.

Dar putem și încă avem voie măcar să începem să ne gândim: doar așa se poate? Asta e maxim ce putem spera, ca umanitate?

Unul dintre motivele principale ale degradării atmosferei generale planetare – paradoxal, în ciuda progreselor remarcabile făcute pe toate planurile de omenire în ultimii 100 de ani – e că ne învârtim într-un cerc vicios perfect: cei de care depinde în mare măsură o eventuală schimbare sunt și beneficiari direcți ai status quo-ului.
Trăim în era minciunii care generează putere iar social media a devenit instrumentul perfect al noii lumi și a anulării dialogului constructiv și argumentat: ne-a promis apropiere și unitate globală dar ne-a îndepărtat și învrăjbit mai mult decât oricând.

Totuși, eu cred (de fapt, sper) că vor avea de câștigat, pe termen lung, cei care vor înțelege că sănătatea informațională, știrea corectă, completă, echilibrată și argumentul deschis spre opinii diverse sunt cruciale: de altfel, situația penibilă în care se află liderul SUA acum, din cauza unor decizii pripite, luate și pe baza unor informații eronate (ori superficiale), e bun argument “la zi” în acest sens (pentru entuziasmații de discursul lui de ieri las în comentarii link spre alt discurs, de acum câteva săptămâni, când nu era mai nimeni atent la el).
În fine. Nu e aici locul potrivit pentru discuția asta dar m-am trezit scriind la cafeaua de dimineață, dacă tot mă întreabă Zuck what’s on my mind 🙂 Asta e.

Cred că vor urma schimbări sistemice și vremuri interesante. Nu peste noapte, dar în următorii (nu foarte) mulți ani, forțele globale se vor reașeza iar democrația și economia, așa cum le știm, își vor găsi modele noi de operare.

Dacă vom avea apoi o lume mai bună sau nu, vom vedea. Până una-alta, e sănătos să ne ținem mintea deschisă, să ne informăm corect și permanent și să ne bucurăm că trăim una dintre cele mai spectaculoase (cu bune si rele) perioade din istoria omenirii.

Abonează-te la Omniapres.md pe Telegram pentru a afla mai multe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *