PAS va primi lunar peste 450 de mii de lei. Plus pentru pentru fiecare femeie și fiecare tânăr

După alegerile parlamentare anticipate, unele partide, mai exact cele care acumulat cele mai multe voturi, s-au ales și cu bani din partea statului. Astfel, în pușculița partidului Acțiune și Solidaritate, vor ajunge, lunar, peste 450 de mii de lei, fiind formațiunea cea mai votată la scrutinul din iulie. Pe lângă aceasta, partidul va încasa bani și pentru fiecare femeie aleasă în calitate de deputat, dar și pentru fiecare tânăr.

Și partidul Socialiștilor va primi bani din bugetul public. Mai exact, este vorba de aproape 160 de mii de lei. Iar colegii de fracțiune – comuniștii, care au luat 10 mandate, vor acumula, lunar, peste 70 de mii de lei. Partidul Șor, care la fel a intrat în Parlament, s-a ales cu aproape 50 de mii de lei per lună, notează TV8.

După ce a analizat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate, Comisia Electorală Centrală a stabilit cuantumul lunar al subvențiilor de la bugetul de stat pentru perioada august – decembrie 2021, destinate partidelor politice. Potrivit calculelor efectuate, fiecare vot a fost estimat la 58 de bani. Reieșind din aceste date, au fost anunțate sumele pe care le vor primi, lunar, partidele care au participat la scrutinul din iulie. Partidul PAS, care a fost votat de 774 753 de persoane, a obținut peste 451 de mii de lei. Pe când suma subvențiilor pentru august – decembrie constituie puțin peste 2,2 milioane de lei.

Topul continuă cu Partidul Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care a mers în bloc cu Partidul Comuniștilor. Pentru bloc și-au dat votul aproape 400 de mii de oameni. Respectiv, socialiștilor le revine în jur de 160 de mii de lei, iar pentru întreaga perioadă calculată – aproape 800 de mii. Comuniștii, în schimb, pentru că s-au ales cu mai puține mandate, vor primi de la stat peste 72 de mii de lei, iar până la finalul acestui an – peste 363 de mii.

Ultimii care au intrat în noul Parlament sunt deputații de la Partidul Șor. Astfel, formațiunea a fost votată de 84 de mii de alegători. Datorită lor, va primi, lunar, în jur de 50 de mii de lei, iar suma calculată pentru toată perioada este de peste 254 de mii. Partidele care au intrat in legislativ vor primi bani din partea statului și pentru fiecare femeie, de pe listele electorale, care a ajuns Parlament, dar și pentru fiecare tânăr.

Potrivit CEC, pentru fiecare femeie aleasă, partidele vor beneficia, suplimentar, de aproximativ 5 300 de lei. Pentru fiecare tânăr ales – apropae 9 000. Cele mai multe deputate sunt din partea PAS, 25 la număr. Formațiunea va primi lunar putin peste 130 de mii. Și cei mai mulți parlamentari tineri tot sunt din partea PAS. Formațiunea va acumula, lunar, alți peste 100 de mii de lei. Întrebați despre aceste sume de bani, dar și ce vor să facă reprezentanții partidelor cu ei, deputații au oferit diferite răspunsuri.

Abonează-te la Omniapres.md pe Telegram pentru a afla mai multe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *