Deciziile populiste ale PAS-ului, privind demisiile din calcule politice, s-a lovit de primul obstacol major

Despre aceasta delcară Dionis Cenusa, cercetător politic

El se referă la ”Comunitatea Energetică a reacționat negativ și foarte dur la încercarea PAS de a demite componența ANRE, care contrazice legislația energetică adoptată anterior la sugestia Comunității Energetice/UE și ca parte a condiționalităților pentru asistența macro-financiară trecută.

Cadrul legal existent deja prevede măsuri pentru a demite pe cei din conducerea ANRE, în mod transparent și fără abuzuri. Dar PAS consideră că legislația energică care reglementează activitatea ANRE și elaborată cu susținerea Comunității Energetice (care este susținută financiar de către UE) nu corespunde obiectivelor sale politice (promise populației la alegeri). Demiterea șefilor de la ANRE nu are nicio legătura cu combaterea corupției. Reamintesc ca adoptarea legislației energetice pe care acum PAS de fapt vrea să o schimbe face pace din Pachetul Energetic 3 și corespunde prevederilor Acordului de Asociere în partea ce ține de independența reglementatorului energetic (față de factorul politic).

Eu am scris anterior și reiterez încă o dată că UE trebuie să amâne alocarea asistenței macro-financiare până când guvernarea nu retrage și nu anulează proiectele de lege care încalcă condiționalitatea politică și revizuiește progrese legislative anterioare (obținute cu greu prin mecanismul de condiționalitate al UE), care se înscriu în logica și prevederile Acordului de Asociere cu UE.

Nu exclud și alte episoade de acest gen cu implicarea Comisiei de la Veneția.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *