Programul cu FMI trebuie să țină cont de interesele cetățenilor

Echipa de experţi a Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de dl Ruben Atoyan a lansat discuţiile la distanţă cu autorităţile Republicii Moldova.

În cadrul acestora, se discută un nou Program pentru o perioadă de trei ani şi un Memorandum, pe care Guvernul Nataliei Gavriliţa intenţionează să-l semneze cu FMI, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

Corespondentul agenţiei Infotag l-a rugat pe fostul prim-ministru, liderul Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu, să spună la ce Moldova ar trebui să acorde atenţie deosebită în negocierile cu Misiunea FMI cu privire la încheierea unui nou Program.

“Primul lucru pe care aş dori să-l menţionez este că Republica Moldova are nevoie de un nou Program cu FMI. Şi este foarte important ca acesta să fie un Program care să ţină cont de nevoile Guvernului şi ale ţării, ci nu de interesele (oficialilor) Băncii Naţionale şi a factorilor externi de influenţă”, a spus el.

Potrivit lui, necesitatea unui nou Program al Guvernului cu FMI pare evidentă “dacă luăm în considerare entuziasmul evident al noilor autorităţi pentru populism şi refuzul de a promova cea mai urgentă reformă – cea teritorial-administrativă”.

“În plus, există lipsă de claritate în oricare abordare şi viziune strategică cu privire la soluţionarea problemelor ţării din partea preşedintelui Maia Sandu.

Există mari îndoieli în ceea ce priveşte competenţele majorităţii asociaţilor săi. În astfel de condiţii, Programul poate restricţiona apetitul Guvernului pentru acţiuni populiste şi poate preveni distrugerea completă a sistemului administraţiei publice”, a subliniat Ion Chicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *