Cea mai mare scurgere de date din paradisurile fiscale

Pandora Papers: Presa internaţională anunţă cea mai mare scurgere de date din paradisurile fiscale. Printre personalităţile vizate se numără peste 100 de miliardari şi 30 de lideri mondiali

Pandora Papers reprezintă o serie 12 milioane de documente care reuşesc să demaşte funcţionarea unei realităţi financiare ascunse, marcată de averi uriaşe, evaziune fiscală şi, în anumite cazuri, spălare de bani, faptele fiind comise de unii dintre cei mai puternici şi bogaţi oameni din lume, conform BBC.

Cu ajutorul a 14 surse, peste 600 de jurnalişti din 117 ţări au analizat documentele de-a lungul unei perioade de câteva luni. Datele au fost obţinute de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) din Washington DC, care a lucrat cu peste 140 organizaţii media asupra uneia dintre cele mai mari investigaţii globale din istorie.

Pandora Papers includ 6,4 milioane de documente, aproape 3 milioane de imagini, peste un milion de email-uri şi aproape 500.000 de foi de calcul.

Documentele arată cum unii dintre cei mai influenţi oameni la nivel mondial – incluzând aici peste 330 de politicieni din 90 de ţări – folosesc companii offshore pentru a-şi ascunde vastele averi, notând în acest sens circa 100 de miliardari şi 30 de lideri globali.

Potrivit estimărilor ICIJ, banii ascunşi în paradisuri fiscale însumează cel puţin 5.600 de miliarde de dolari şi pot ajunge la 32.000 de miliarde de dolari.

„Abilitatea de a ascunde bani exercită un impact direct asupra vieţilor voastre… afectează accesul copiilor la educaţie, sănătate şi la o locuinţă”, spune Lakshmi Kumar, membru al think-tank-ului american Global Financial Integrity.

Mai mulţi lideri de stat, printre care premierul Cehiei, regele Iordaniei sau preşedinţii kenyan şi ecuadorian, au ascuns bunuri prin societăţi offshore, în special în scop de evaziune fiscală, potrivit unei anchete publicate duminică de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ).

Printre personalităţile vizate de investigaţie se numără: preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele ucrainian Volodimir Zelenski, fostul prim-ministru britanic Tony Blair, premierul ceh Andrej Babis, preşedintele azer Ilham Aliyev, regele Iordaniei Abdullah al II-lea şi preşedintele cipriot Nicos Anastasiades.

Ancheta, denumită “Pandora Papers”, la care au colaborat circa 600 de jurnalişti, se bazează pe circa 11,9 milioane de documente, ce provin de la 14 societăţi de servicii financiare, şi a scos la iveală peste 29.000 de societăţi offshore.

Potrivit acestor documente, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a înfiinţat cel puţin 30 de societăţi offshore, în ţări sau teritorii cu fiscalitate avantajoasă. Prin intermediul acestor entităţi, el a cumpărat 14 proprietăţi de lux în SUA şi Regatul Unit, în valoare de peste 106 milioane de dolari.

În ceea ce-l priveşte pe premierul ceh Andrej Babis, el a plasat 22 de milioane de dolari în societăţi paravan ce au servit la finanţarea achiziţionării castelului Bigaud, o mare proprietate situată la Mougins, în sudul Franţei.

Preşedintele ecuadorian Guillermo Lasso a depus fonduri în două trusturi al căror sediu se află în SUA, în Dakota de Sud.

În total, ICIJ a descoperit legături între active offshore şi 336 de lideri şi responsabili politici de prim rang, care au înfiinţat aproape 1000 de societăţi, dintre care mai mult de două treimi în Insulele Virgine britanice.

Printre persoanele expuse se află de asemenea cântăreaţa columbiană Shakira, manechinul german Claudia Schiffer sau legenda indiană a cricketului Sachin Tendulkar.

În majoritatea ţărilor, aceste fapte nu sunt pasibile de urmăriri penale, însă în cadrul liderilor de stat ICIJ pune în balanţă discursurile anti-corupţie susţinute de unii dintre ei şi plasamentele lor în paradisuri fiscale.

Înfiinţat în 1997 de Centrul American pentru Integritate Publică, ICIJ a devenit o entitate independentă în 2017. Reţeaua sa numără 280 de jurnalişti de investigaţie din peste 100 de ţări şi teritorii, precum şi circa 100 de media partenere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *