Asemenea acțiuni au creat teren fertil pentru auto-discreditarea guvernării

Dionis Cenusa, cercetătorul politic a venit cu un comentariu la situația creată în urma arestării Procurorului genearal, dar și în urma presiunii venite din partea societății, politicienilor de la Chișinău și din Gagauzia.

Situația din jurul procurorului general arestat Stoianoglo (acum 2 zile) devine mai urâtă.

  • Executivul și reprezentanții legislativului protestează împotriva arestării lui Stoianoglo (a grupului etnic Găgăuzia) l-au acuzat pe președintele Sandu și majoritatea la putere de instituirea „dictaturii”. Acest lucru devine și mai evidențiat după ce a fost solicitată prelungirea reținerii lui Stoianoglo pentru încă 30 de zile.
  • Legiuitorii autonomiei au cerut eliberarea lui Stoianoglo. Dacă nu, ei au avertizat că vor iniția acțiuni de nesupunere în limitele legii. Acțiunile guvernamentale grăbite (indiferent de motivație) care au dus la arestarea lui Stoianoglo ar putea complica relațiile complexe dintre Sandu/PAS și autonomia găgăuză, al cărei executiv s-a simțit ignorat de noul partid de guvernământ.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Dacă minoritățile etnice pro-ruse se enervează asupra grupului majoritar, atunci nu este prea dificil să ne imaginăm că Rusia ar putea apărea în curând încercând să protejeze minoritățile de limbă rusă.

PS. Evident, reținerea lui Stoianoglo e politică după cum an comentat pentru Agora.md (într-o contribuție de azi), dar chiar guvernarea PAS s-a gândit că politicienii găgăuzi vor fi indiferenți? Nu înțelege PAS că reținerea lui Stoianoglo nu este clară pentru o bună parte din public și că acțiunile politice anterioare ale PAS (numirile politizate) au creat nori de neîncredere față de sinceritatea anumitor acțiuni ale guvernării. Anume din acest motiv repet ceea de spun de luni se zile, orice reformă care impune criteriul politic ca factor dominant va crea probleme pentru guvernare. Asemenea acțiuni au creat teren fertil pentru auto-discreditarea guvernării. Este mai mult decât urgent ca guvernarea să acționeze cu transparență maximă, comunicare impecabilă și depolitizarea proceselor în jurul procuraturii generale (merită ca Ministrul Justiției să-și ia câteva zile de pauză pe acest domeniu specific).

Recomandarea mea este ca guvernarea să învețe urgent din propriile greșeli, dacă nu a învățat din greșelile altora. Să se înțeleagă clar – dacă Stoianoglo a făcut ceva ilegal (pentru că toți vorbesc despre presupuneri, chiar dacă sunt evidențe serioase că Stoianoglo gravitează în jurul lui Platon sau invers) să se ocupe de asta judiciarul nu politicul.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Veronica Mihailov Moraru, despre decizia CC și partidele noi a lui Șor: Nu poți automat să le declari neconstituționale

Curtea Constituţională a declarat neconstituţională interdicţia privind participarea la alegerile locale, aplicată membrilor fostului partid Şor, pe parte de procedură, susţine ministra Justiţiei. Veronica Mihailov Moraru afirmă că ministerul de resort sau Parlamentul urmează să ajusteze legislația, urmare a decizie. Funcționara a precizat în cadrul...

„Nu văd un motiv să-mi dau demisia” declară Herman von Hebel, președintele Comisiei Pre-Vetting

Președintele Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel, respinge acuzațiile dintr-o investigație jurnalistică precum că ar fi adus prejudicii de milioane de euro în timp ce activa la Curtea Penală Internațională. „Nu văd acest articol ca pe un atac la persoana mea, dar ca pe un atac...

Horoscop 29 martie – Scorpion – Vă bucurați de o revedere pe care o așteptați de ceva timp

Horoscop 29 martie - o să ne bucurăm de ce am agonisit, o să ne facem drum spre prieteni, rudele la care ținem și o să avem un weekend consistent. Berbec O să adunați niște bani cu care intenționați să călătoriți, să vă distrați, ca să...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica