Moldovenii împrumută lunar câte 1,5 miliarde de lei de la bănci

Moldovenii împrumută lunar câte 1,5 miliarde de lei de la bănci, record absolut și dublu față de anul precedent, scrie expertul economic Veaceslav Ioniță.

În fiecare lună, moldovenii contractează credite noi de la bănci în volum de 1,5 miliarde de lei, sumă record pentru Republica Moldova și de 2 ori mai mult decât anul trecut.

Cea mai mare parte din acești bani sunt credite pentru consum, care au ajuns în prezent la aproape 950 milioane lei lunar. Dobânda la creditele pentru consum la persoanele fizice a ajuns la cel mai scăzut nivel din istoria Moldovei, mai puțin de 5% anual, cea ce și stimulează această formă de împrumut, menționează Ioniță.

Expertul susține că creditele noi solicitate pentru procurarea de imobil în prezent sunt de 490 milioane lei lunar, sau de 7 ori mai mult decât acum 4 ani.

Acest fenomen nemaiîntâlnit în Republica Moldova creează o presiune suplimentară pe inflație. Prețurile la apartamente în ultimele 12 luni au înregistrat cea mai mare creștere din 2008 încoace. Totodată și prețurile la alte bunuri și servicii cresc în ritm destul de accelerat.

Acesta este motivul de bază de ce Banca Națională în acest an deja a treia oară majorează rata de bază, pentru a preîntâmpina accelerarea creșterii prețurilor .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *