Boris Gîlca: Am avut o săptămână cu antirecorduri de infectați și decese

Situația Covid-19 din capitală este foarte gravă. Toate spitalele sunt suprasolicitate, iar secțiile de terapie intensivă, la limită. „La ATI se eliberează de cele mai multe ori locul cu decesul pacienților”, a declarat Boris Gîlca, șeful interimar al Direcției generale asistență socială și sănătate, astăzi, în cadrul ședinței Primăriei.

„Constatăm că prognozele pandemice ale experților se adeveresc cu mare regret, săptămâna trecută a fost una grea și situația continuă să fie foarte complicată, spitalele toate au fost mobilizate în circuitul Covid pentru internarea pacienților, suntem la limită cu paturile de staționar, suntem deci în dificultate cu paturile la ATI, ele nu ajung, se eliberează de cele mai multe ori cu decesul pacienților cu toate că pe parcursul întregii perioade pandemice numărul paturilor ATI a fost majorat de 4 ori, nu s-a mai întâmplat niciodată și medicii știu că nu este ușor să organizezi secții noi care sunt foarte costisitoare.

Suntem la limită cu paturile de staționar. Suntem în dificultate și cu paturile de terapie intensivă. Ele nu ajung. Pe parcursul întregii perioada pandemice numărul de paturi de terapie intensivă a fost majorat de patru ori.

Capacitatea de paturi în spitale actualmente este de 1.353 de locuri pentru tratament și 79 de paturi de terapie intensivă. Tulpina delta rămâne agresivă și contagioasă”, a declarat Gîlca.

Potrivit lui, în ultima săptămână se observă o tendință de sporire a cererii de vaccinare, iar toate punctele din Chișinău și suburbii activează în regim deplin, inclusiv sâmbătă și duminică.

“Este adevărat că pacienții care s-au vaccinat se pot reinfecta, însă acești pacienți dezvoltă o formă ușoară, o formă care exclude forma critică. Prioritatea rămâne a fi vaccinare”, a mai spus Gîlca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *