Boris Gîlca: Am avut o săptămână cu antirecorduri de infectați și decese

Situația Covid-19 din capitală este foarte gravă. Toate spitalele sunt suprasolicitate, iar secțiile de terapie intensivă, la limită. „La ATI se eliberează de cele mai multe ori locul cu decesul pacienților”, a declarat Boris Gîlca, șeful interimar al Direcției generale asistență socială și sănătate, astăzi, în cadrul ședinței Primăriei.

„Constatăm că prognozele pandemice ale experților se adeveresc cu mare regret, săptămâna trecută a fost una grea și situația continuă să fie foarte complicată, spitalele toate au fost mobilizate în circuitul Covid pentru internarea pacienților, suntem la limită cu paturile de staționar, suntem deci în dificultate cu paturile la ATI, ele nu ajung, se eliberează de cele mai multe ori cu decesul pacienților cu toate că pe parcursul întregii perioade pandemice numărul paturilor ATI a fost majorat de 4 ori, nu s-a mai întâmplat niciodată și medicii știu că nu este ușor să organizezi secții noi care sunt foarte costisitoare.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Suntem la limită cu paturile de staționar. Suntem în dificultate și cu paturile de terapie intensivă. Ele nu ajung. Pe parcursul întregii perioada pandemice numărul de paturi de terapie intensivă a fost majorat de patru ori.

Capacitatea de paturi în spitale actualmente este de 1.353 de locuri pentru tratament și 79 de paturi de terapie intensivă. Tulpina delta rămâne agresivă și contagioasă”, a declarat Gîlca.

Potrivit lui, în ultima săptămână se observă o tendință de sporire a cererii de vaccinare, iar toate punctele din Chișinău și suburbii activează în regim deplin, inclusiv sâmbătă și duminică.

“Este adevărat că pacienții care s-au vaccinat se pot reinfecta, însă acești pacienți dezvoltă o formă ușoară, o formă care exclude forma critică. Prioritatea rămâne a fi vaccinare”, a mai spus Gîlca.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

NEWS ALERT VIDEO: Andrei Spînu acuză Procuratura Anticorupție că ar face jocul “grupului criminal organizat”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu acuză Procuratura Anticorupție că ar face jocul "grupului criminal organizat" prin pornirea unui proces penal pe modul în care este organizată licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroport. Potrivit lui Spînu, acest proces penal ar fi pus presiune...

Ilan Șor: Alegerile locale din 2023 s-au desfășurat cu numeroase încălcări, iar rezultatele lor nu pot fi legitime

Omul de afaceri și politicianul Ilan Șor, constată declară că echipa sa a depus o cerere la CEC, cerând recunoașterea nevalabilității alegerilor și crede că trebuie organizat un nou scrutin. ”Partidul nostru obține constant dreptate. Recunoașterea de către Curtea Constituțională a ilegalității restrângerii drepturilor a...

Ion Ceban: La solicitarea administrației locale și a locuitorilor, va fi lansată o nouă rută de transport public spre Cricova

Primarul General al municipiului Chișinău, Ion Ceban, împreună cu responsabilii din cadrul Primăriei, a mers astăzi în vizită de lucru în orașul Cricova, suburbie a Capitalei. În cadrul vizitei, edilul a discutat cu reprezentanții administrației locale despre proiectele realizate în comun, necesitățile și obiectivele investiționale,...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica