Moldova mai are rezerve de gaz pentru câteva zile

Ministrul desemnat la Ministerul Afacerilor Externe, Dan Barna, a afirmat, la audierea din comisiile parlamentare, că Republica Moldova mai are rezerve de gaz pentru câteva zile şi că acesta este un moment în care România trebuie să intervină. Barna a primit aviz negativ pentru MAE.

Dan Barna a fost întrebat, marţi, în cadrul audierilor în comisiile parlamentare, care este poziţia sa în criza gazului din Republica Moldova, notează news.ro.

“Astăzi Moldova a primit o ofertă de la Gazprom de cinci ori mai scumpă decât în contractul de până la luna septembrie. E foarte clar că este o presiune uriaşă pe Moldova care mai are rezerve de câteva zile şi este un moment în care România trebuie să intervină. Faptul că funcţionează gazoductul Iaşi – Ungheni este un lucru bun şi putem să le acordăm acest sprijin, însă, dincolo de asta – şi de asta am şi salutat iniţiativa domnului Aurescu, ministrul actual de externe, de a solicita sprijin european pentru resursă de gaz pentru Moldova pentru că în momentul de faţă ei sunt cu spatele la zid şi partenerul pe care se pot baza se numeşte România”, a afirmat Barna.

  • Bogdan Aurescu cere ajutor pentru Republica Moldova, în criza gazelor: „Este un moment critic pentru Guvernul de la Chişinău” https://bit.ly/3BWRZTo
  • Klaus Iohannis a solicitat sprijinirea Republicii Moldova pentru asigurarea alimentării cu gaze naturale şi energie electrică.

Amintim că Republica Moldova a declarat stare de urgenţă în sectorul energiei din cauza deficitului de gaze naturale şi absenţei unui nou acord de energie cu grupul rus Gazprom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *