Gavriliță: Această tranzacție este complicată pentru nespecialiști

Astăzi, 26 noiembrie 2021, la ora 8.00, a avut loc Ședința Guvernului Republicii Moldova. S-a văzut mai mult o justificare a aprobării Hotărârii de Guvern. Experții susțin că este o decizie suspectă și Procuratura trebuie să o investigheze.

Decizii documentate, decizii luate în echipă”.

Mai jos, vă propunem stenograma descifrată a explicațiilor venite de la Prim ministru

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Premirul Natalia Gavriliță: Am găsit soluția de a cesiona datoria Companiei de Stat ”Termoelectrica” către ”Moldova Gaz” spre Energocom, care ne ajută, atât să asigurăm furnizarea gazelor naturale, cât și să acoperim o datorie istorică a unei întreprinderi de Stat, care este confirmată, care este istorică. Au fost toate ședințele de judecată și aceste datorii sunt executorii. noi reducem dependența unei întreprinderi de stat ”Termoelectrica” de Moldova-Gaz.

Mai mult ca atât, datoria trece în gestiunea a două întreprinderi de stat, controlate în totalitate de Guvernul Republicii Moldova.

În acest fel, asigurăm accesul cu gaze naturale a cetățenilor. De fapt, prin acești bani, noi compensăm cetățenilor pentru această diferență de preț, care altfel, ar trebui să fie inclusă în tarif.

În același timp, stingem o parte a datoriilor istorice, confirmate prin decizii judecătorești și putem trece gestiunea acestor datorii, integral în controlul Guvernului.

Am văzut că deja s-au început speculații …

Am văzut că deja s-au început speculații referitor la această modalitate de a acoperi decalajul de casă. Vreau să spun că banii nu puteau fi transmiși direct ”Termoelectrica”, pentru că ”Termoelectrica” are mai multe datorii și există o ierarhie a datoriilor care nu ar fi asigurat, în mod neapărat și legal transferarea acestor sume către Moldova Gaz. De aceea, a fost identificată această soluție de cesionare a datoriei.

Noi avem toate stenogramele, deciziile pe care le-am luat, deci, este o decizie absolut transparentă, absolut legală, cu toate aspectele juridice bine gândite, de aceea, vom continua să discutăm cu cetățenii pentru a explica necesitatea acestei decizii pe care o luăm astăzi.

Eu doar aș completa că Energocom procură energie electrică produsă de Termoelectrica și, deja există relații contractuale între cele două companii și reîntoarcerea acestor datorii poate fi asigurată, inclusiv, din contul acestei livrări de energie electrică.

Noi vom continua să discutăm cu cetățenii și să-i informăm corect despre această tranzacție, înțeleg că este complicată pentru nespecialiști, însă este, de fapt, transferarea unei datorii la care pretinde Moldova Gaz la companiile pe care le controlează statul și, cum am spus, aceasta rezolvă două probleme – și acoperim acest decalaj de casă, stingem această datorie istorică față de Moldova Gaz, o trecem în controlul acestor două întreprinderi de stat.

Aș dori să văd avizul CNA

Mariana Durleșteanu constată că ”astăzi va fi achitata plata către Gazprom în sumă de 74 mln USD pentru gazul achiziționat la prețul de 790 USD și 450 USD în octombrie-noiembrie 2021.
Aș dori să văd avizul CNA la legea bugetului de stat 2021, privitor la legalitatea alocării sumei de 1.4 mlrd lei pentru majorarea capitalului companiei SA Energocom și despre această tranzacție pusă pe umerii cetățenilor Republicii Moldova.
Vom solicita Procuraturii pornirea unei anchete privind gestionarea crizei gazelor, notează Mariana Durleșteanu.

„S-a ajuns la acest impas din cauza incapacității de a gestiona această problemă a autorităților statului, inclusiv a ministrului Spînu. Spînu nu și-a făcut tema pentru acasă. Este o persoană care a dat dovadă de neglijență la capitolul negocierii acestui contract. Pentru că nu s-a pregătit cu toate probele, nu a negociat un contract favorabil pentru Republica Moldova”, a declarat Teodor Cîrnaț, transmite Tv8.md.

Potrivit lui Cîrnaț, contractul privind livrarea gazelor naturale a fost semnat în condiții netransparente, iar în negocieri ar fi trebuit implicați experții care au negociat contractele precedente.

În acest sens, doctorul în drept invocă reprezentanții Procuraturii pentru a investiga modul în care a fost semnat acest contract. Ba mai mult, acesta consideră că procurorul general interimar, Dumitru Robu, ar trebui să ofere explicații despre faptul că Republicii Moldova i-au fost invocate unele datorii în baza unui contract care încă nu era semnat.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

NEWS ALERT VIDEO: Andrei Spînu acuză Procuratura Anticorupție că ar face jocul “grupului criminal organizat”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu acuză Procuratura Anticorupție că ar face jocul "grupului criminal organizat" prin pornirea unui proces penal pe modul în care este organizată licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroport. Potrivit lui Spînu, acest proces penal ar fi pus presiune...

Ilan Șor: Alegerile locale din 2023 s-au desfășurat cu numeroase încălcări, iar rezultatele lor nu pot fi legitime

Omul de afaceri și politicianul Ilan Șor, constată declară că echipa sa a depus o cerere la CEC, cerând recunoașterea nevalabilității alegerilor și crede că trebuie organizat un nou scrutin. ”Partidul nostru obține constant dreptate. Recunoașterea de către Curtea Constituțională a ilegalității restrângerii drepturilor a...

Ion Ceban: La solicitarea administrației locale și a locuitorilor, va fi lansată o nouă rută de transport public spre Cricova

Primarul General al municipiului Chișinău, Ion Ceban, împreună cu responsabilii din cadrul Primăriei, a mers astăzi în vizită de lucru în orașul Cricova, suburbie a Capitalei. În cadrul vizitei, edilul a discutat cu reprezentanții administrației locale despre proiectele realizate în comun, necesitățile și obiectivele investiționale,...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica