Cuvintele misterioase ale lui Biden. A dezvăluit ceva ce oficialii SUA au negat de la începutul războiului

Președintele Joe Biden a părut să dezvăluie că SUA antrenează forțele ucrainene în Polonia – afirmând pentru prima dată de la începutul războiului că trupele americane îi învață activ pe ucraineni să lupte și să omoare militari ruși, publicația americană Politico.

Statele Unite au oferit miliarde de dolari în arme și alte asistențe Ucrainei, o mare parte din acest ajutor trecând prin Polonia. Președintele și-a petrecut o parte a săptămânii trecute în țară, întâlnindu-se cu trupele americane staționate în sud-est și rostind un discurs despre unitatea Occidentului în fața agresiunii ruse, menționează sursa citată.

Dar până în prezent, administrația Biden a susținut cu rigurozitate că astă e punctul maxim la care vor merge în ajutorarea Ucrainei. Pe 22 martie, Jake Sullivan a negat că americanii antrenează „în prezent” ucraineni. „Desigur, avem trupe americane care apără teritoriul NATO”, a continuat el.

Nu asta a spus însă președintele Biden luni. După ce a făcut observații despre noua solicitare de buget a Casei Albe, Biden a răspuns la întrebarea unui reporter despre comentariile pe care le-a făcut atunci când a întâlnit cel de-al 82-lea batalion Airborne în Polonia, în care a sugerat că forțele americane vor merge în Ucraina. Biden a negat că asta a vrut să spună, adăugând: „Vorbim despre a ajuta la antrenarea trupelor ucrainene care se află în Polonia”.

Presat din nou, Biden a spus: „Mă refeream la a fi cu trupele ucrainene care se află în Polonia și a vorbi cu acestea”.

E posibilă o eroare de exprimare

Este posibil ca Biden să fi vrut să spună „american” atunci când a spus „ucrainean” în replica a doua sau a exagerat în ce măsură soldații americani sfătuiesc forțele ucrainene cu privire la modul de utilizare a asistenței de securitate oferite de administrație, scrie Politico.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului nu a răspuns imediat solicitărilor Politică de comentarii pe acest subiect, nici reprezentanții guvernului ucrainean. Un oficial polonez nu a confirmat vreo interacțiune între americani și trupele ucrainene.

„Există soldați ucraineni în Polonia care interacționează în mod regulat cu trupele americane și la asta se referea președintele”, a spus un oficial de la Casa Albă, citat de Politico.