Ucraina vrea garanţii NATO de tipul unui „analog al articolului 5”

Kievul doreşte garanţii din partea NATO, de tipul unui „analog ameliorat” al articolului 5 al Alianţei, în cazul încheierii unui acord de pace între Ucraina şi Rusia. Astfel, ucrainenii vor ca mai mulţi membri cheie ai NATO, precum SUA, Marea Britanie, Turcia, Franţa şi Germania, să fie garanţi ai unui posibil acord de pace cu Rusia, a declarat marţi un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelelenski, informează dpa.

„Tratat cu garanţii de securitate cu un analog ameliorat al articolului 5 al NATO. Statele garante (SUA, Regatul Unit, Turcia, Franţa, Germania etc.) implicate legal şi activ în protejarea Ucrainei de orice agresiune”, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, într-o postare publicată pe Twitter.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Oficialul ucrainean nu a precizat în ce constă expresia „analog ameliorat” al articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic.

Articolul 5 din Tratatul Alianţei Nord-Atlantice este considerat piatra de temelie a NATO şi prevede principiul apărării colective a acestei organizaţii în cazul în care un stat membru este atacat.

Acordul de pace dintre Rusia şi Ucraina ar putea fi implementat cu un referendum în Ucraina şi în urma votului parlamentelor din statele garante propuse, a sugerat Podoliak, informează Agerpres.

Kievul a propus extinderea pentru o perioadă de 15 ani a negocierilor asupra statutului Peninsulei Crimeea anexate de Rusia, a adăugat consilierul preşedintelui Ucrainei.

„De asemenea, s-a propus să nu se rezolve chestiunea Crimeei prin mijloace militare în nicip situaţie. Numai prin eforturi politice şi diplomatice”, a mai spus Mihailo Podoliak.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Veaceslav Ioniță: Marea ”afacere” a gazului din 2023 în stil neo-moldovenesc

Gazul în Republica Moldova nu este pur și simplu gaz, el mereu a fost o afacere de ”succes”, dar ce s-a întâmplat în 2023 va intra cu certitudine în manualele de economie, susține economistul Veaceslav Ioniță. Moldova mereu a înregistrat diverse ”minuni” în sectorul gazelor...

VIDEO Fadei Nagacevschi: Toată responsabilitatea pentru eșecul prevetting-ului și vetting-ului este a Maiei Sandu

„Prevetting-ul și vetting-ul nu este a Parlamentului. Este inițiativa exclusive a Maiei Sandu. Tot eșecul este exclusiv al Maiei Sandu. Olesea Stamate și Sergiu Litvinenco au fost pe post de instrumente, utilizați pentru promovarea acestei reforme. Dar în continuare efectele adverse și eșecul sunt...

Regulamentul pentru selectarea procurorului general va fi modificat. Veronica Mihailov-Moraru: Am discutat mai multe opțiuni

Regulamentul pentru selectarea procurorului general va fi modificat. Vor fi incluse noi prevederi. Acestea deja au fost discutate cu membrii Consiliului Superior al Procurorilor. Discuții sunt inclusiv cu reprezentanții Comisiei Europene. Regulamentul nu va schimba criteriile de selecție a procurorului, dar va detalia procedura...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica