Putin | Naționaliștii de la Mariupol trebuie să depună armele, ca civilii din oraş să poată primi ajutor

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că forţele ucrainene care apără portul strategic Mariupol, asediat de mai multe săptămâni de trupele Moscovei, trebuie să plece pentru ca civilii din oraş să poată primi ajutor.

„Pentru a găsi o soluţie la situaţia umanitară dificilă din acest oraş, luptătorii naţionalişti ucraineni trebuie să renunţe la rezistenţă şi să depună armele”, a afirmat Putin, conform unui comunicat al Kremlinului care rezumă o discuţie telefonică avută de preşedintele rus cu omologul său francez Emmanuel Macron, scrie AFP, citată de Agerpres.

Conform sursei citate, Putin l-a informat pe Macron în legătură cu „măsurile luate de armata rusă pentru a furniza un ajutor umanitar de urgenţă şi pentru a asigura evacuarea în siguranţă a civililor” în Ucraina.

Kremlinul a adăugat că cei doi lideri au discutat despre negocierile ruso-ucrainene de marţi de la Istanbul şi despre chestiunile legate de decizia Moscovei de a cere plata în ruble a exporturilor sale de gaz.

„S-a convenit să se continue contactele” între Putin şi Macron, a adăugat Kremlinul.

De partea cealaltă, Palatul Elysee a anunţat la rândul său după discuţie că „în acest moment nu sunt întrunite” condiţiile pentru a lansa în următoarele zile o operaţiune umanitară în ajutorul locuitorilor din oraşul asediat Mariupol.

Macron i-a prezentat această operaţiune de evacuare – propusă de Franţa, Turcia şi Grecia – lui Putin, care a spus că „se va gândi” înainte de a da un răspuns, a adăugat preşedinţia franceză.