Rusia mută militari din nord pentru a încercui trupele ucrainene

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că semnalele care vin în urma negocierilor de la Istanbul cu Rusia sunt „pozitive”, însă ele nu opresc bombardamentele rusești.

Departamentul Apărării din cadrul administrației Statelor Unite avertizează că doar numere reduse de militari ruși au fost retrase din zona Kiev în ultimele zile, în ciuda susținerilor rușilor conform cărora vor începe reducerea ofensivelor în zona capitalei Ucrainene și orașului Cernihiv.

În fața Consiliului de Securitate al ONU, Rusia a fost acuzată că a provocat o “criză alimentară mondială” şi că a generat riscul apariţiei “foametei” prin declanşarea unui război împotriva Ucrainei.

reședintele rus Vladimir Putin a spus că bombardarea orașului ucrainean asediat Mariupol se va încheia doar atunci când trupele ucrainene se vor preda, relatează BBC.

Putin a făcut această declarație în timpul unei convorbiri telefonice de o oră cu președintele francez Emmanuel Macron, marți seară, potrivit Kremlinului.

Dar oficialii francezi au spus că liderul rus a fost de acord să ia în considerare planurile pentru evacuarea civililor din oraș.

Armata ucraineană preia din nou controlul asupra unei autostrăzi strategice din estul țării

ISW harta atacuri

Armata ucraineană a preluat din nou controlul asupra unei autostrăzi strategice care leagă oraşele Harkov şi Ciuguiv, în estul Ucrainei, au constatat miercuri jurnalişti ai AFP, citați de Agerpres.

“Şoseaua s-a aflat sub atacurile forţelor ruse, care au ucis civili acolo. Le-am respins la circa zece kilometri mai la nord”, a declarat un comandant al Brigăzii 92 a armatei ucrainene. Această autostradă strategică eliberată marţi leagă Harkov, al doilea oraş din Ucraina, de Ciuguiv, un oraş de 30.000 de locuitori situat la 50 de km mai la sud-est.

Kremlinul s-a răzgândit în privința negocierilor de pace și spune că nu există rezultate promițătoare