Rusia poate să revină pe scena mondială ca actor major? Analiștii au păreri împărțite

Analiştii consultați de Al Jazeera spun că, deşi Putin poate fi considerat acum condamnabil pe fondul războiului din Ucraina, izolarea lui pare puţin probabilă din cauza puterii strategice a Rusiei. Din contră, Tagesspiegel consideră că revenirea la starea de dinainte de război nu este de conceput în viitorul previzibil.

Imagini de la un summit G20 unde Scholz, Macron și Biden l-au salutat pe Putin cu o strângere de mână și un zâmbet? De necrezut. Este contaminat maxim și, dacă rămâne la putere, rămâne izolat internațional.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Războiul din Ucraina l-a transformat pe președintele rus Vladimir Putin într-un paria – cel puțin în Occident.

Statele Unite încearcă să îndepărteze Moscova din G20 și continuă să sancționeze Rusia împreună cu partenerii săi europeni, care se grăbesc în același timp să își reducă dependența de petrolul rusesc.

Există, de asemenea, apeluri puternice de a-l judeca Putin la tribunalele internaționale pentru crime de război.

Dar, în același timp, Rusia rămâne un membru al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, având drept de veto, în timp ce țări puternice de pe scena globală, cum ar fi China și India, nu au părăsit tabăra lui Putin.

Având în vedere atrocitățile de care este acuzat Putin, pare aproape de neconceput că ar putea fi văzut vreodată ca un adevărat lider de către Occident.

Cu toate acestea, istoria ne învață că, de cele mai multe ori, liderii care încep războaie nu sunt întotdeauna dați deoparte.

„Cu siguranță au existat lideri care au declanșat războaie agresive ilegale cu pierderi mari de civili, dar care au fost totuși acceptați în unele cercuri la nivel internațional, cum ar fi președintele SUA George W Bush și prim-ministrul israelian Ariel Sharon”, spune Stephen Zunes, profesor de politică și studii internaționale la Universitatea din San Francisco, pentru Al Jazeera.

„Cu toate acestea, fără nicio țară majoră care să susțină agresiunea Rusiei, este greu de imaginat că Putin nu va continua să fie izolat în comunitatea internațională”, completează el.

Zunes explică de ce Rusia a fost expusă unui risc deosebit de izolare pe termen lung: „Nivelul devastării fizice și al victimelor de până acum într-o perioadă relativ scurtă este poate cel mai rău din ultimele decenii, ceea ce, combinat cu scopurile iredentiste ale cuceririi, face ca Războiul Rusiei împotriva Ucrainei să fie deosebit de condamnabil în ochii comunității internaționale.”

Empatia Occidentului cu ucrainenii este mai mare fiind creștini albi si trăind în democrație

„În plus, deoarece Ucraina este o țară dezvoltată cu capacități avansate de comunicare, imaginile distrugerii sunt difuzate la nivel internațional într-un grad fără precedent”, arată analistul.

Dar, mai presus de toate, principalul motiv pentru care Rusia a atras o condamnare atât de puternică este că ucrainenii sunt predominant creștini albi care trăiesc într-o societate democratică avansată, a spus Zunes, adăugând că empatia occidentală este mai mare acum decât a fost pentru palestinieni și irakieni și pentru alte victime din conflictele recente.

Ucraina s-ar putea dovedi a fi ultima picătură pentru puterile globale, dar au existat indicii înainte de invazie că Putin „se retrage treptat” din cooperarea internațională, potrivit Erdi Ozturk, profesor asociat în politică și relații internaționale la Universitatea Metropolitană din Londra.

„Fără îndoială, a creat un efect discordant cu puterile occidentale și se pare că este foarte dificil pentru Putin să devină un lider „respectat” în ochii publicului internațional.”, potrivit lui Ozturk.

„Viitoarea cooperare cu Rusia este posibilă, dacă nu este necesară”

Graeme Gill, profesor emerit la Universitatea din Sydney și președinte al Consiliului Internațional pentru Studii Europei Centrale și de Est, a declarat pentru Al jazeera: „La un moment dat, Occidentul va trebui să treacă de la pedepsirea Rusiei la colaborarea cu Rusia. Din păcate, momentul în care se va întâmpla acest lucru va fi determinat la fel de mult de considerente interne.”

„În plus, vor exista diferențe în Occident cu privire la momentul în care ar trebui să aibă loc astfel de mișcări și ce ar trebui să făcut”, adaugă el.

Gill susține că războiul din Ucraina nu este diferit de invazia SUA a Irakului din 2003, bombardarea NATO din 2011 asupra Libiei, bombardarea Alianței asupra Serbiei în 1999 sau războiul actual al coaliției conduse de Arabia Saudită din Yemen.

„Există un standard clar dublu și care nu poate fi ascuns de toată retorica despre dreptul internațional și crimele rusești”, a spus el.

„Se fac lucruri groaznice în Ucraina și s-au făcut lucruri similare în altă parte, dar tratamentul internațional este diferit. Poate că acesta este un motiv pentru care condamnarea zgomotoasă a Rusiei în Occident nu are în general ecou în mare parte din restul lumii, care s-a mulțumit să condamne Rusia în ONU, dar nu a depus un efort major de relații publice în acest sens.”, spune Gill.

Privind în perspectivă, pe măsură ce criticile cresc, se pare că și la Kremlin chiar, există speculații în creștere cu privire la viitorul lui Putin.

Dar, în timp ce dizidenții ruși continuă să sublinieze că președintele și Rusia nu sunt sinonime și speră într-un viitor post-Putin, „Putin va face totul pentru a rămâne la putere și pentru a-i scoate din funcție și nu va fi atât de ușor”, a spus Erdi.

El a adăugat că Rusia este o „putere enormă” și are diferite niveluri de parteneriat atât cu China, cât și cu Europa.

„Va fi dificil să tăiați complet Rusia de pe scena internațională, mai ales pentru un singur om, și anume Putin”, concluzionează el pentru Al Jazeera.

„Războiul a luat deja mii de vieți de ambele părți, lăsând în urma lui o durere larg răspândită. Și, deși o Ucraina democratică” iese cu fruntea sus, „vecinul ei încă periculos se confruntă cu un viitor incert, cu peisajul politic rusesc într-un punct critic. Dacă țara se înclină către un autoritarism mai mare sub Putin sau se depărtează de el, va determina în mare măsură modul în care Rusia va relaționa cu restul lumii”, spun analiștii citați de CNBC.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Vasile Bolea despre forumul economic CSI: “Este important să restabilim piețele tradiționale pentru antreprenorii din Republica Moldova”

Delegația partidului ”Renaștere”, formată din deputați și consilieri raionali, participă la Forumul Economic Internațional al statelor membre ale CSI de la Moscova. Vasile Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și unul dintre liderii Partidului „Renaștere”, declară că ”este foarte important ca Moldova să aibă posibilitatea...

BREAKING NEWS: Magistrata Marina Rusu a depus o cerere privind revocarea membrilor Herman von Hebel și Tatiana Răducanu

După publicarea rezultatelor investigației care a fost efectuată de Anticoruptie.md în privința Președintelui comisiei de Pre-vetting, Herman von Hebel, am considerat necesar să depun o cerere privind revocarea membrilor Herman von Hebel și Tatiana Răducanu, pe motiv de lipsă a unei reputații ireproșabile și...

VIDEO Vasile Bolea: Acordurile comerciale cu CSI reprezintă un avantaj incontestabil pentru Republica Moldova

Vasile Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și unul dintre liderii Partidului „Renaștere”, declară că acordurile comerciale cu Comunitatea Statelor Independente (CSI) reprezintă un avantaj incontestabil pentru Republica Moldova. Este mai important astăzi, când unele țări folosesc în lupta de concurenţă metode nu tocmai...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica