Statele NATO, împărțite dacă să mai negocieze cu Vladimir Putin

Țările NATO sunt împărțite dacă vor continua dialogul cu președintele rus Vladimir Putin pentru a rezolva situația din Ucraina.

Franța și Germania, precum și Ungaria și Italia, vor să continue discuțiile, care, în opinia lor, pot ajuta la încetarea focului și pot contribui la retragerea trupelor ruse, scrie Bloomberg.

În timp ce Rusia a ars toate punțile de cooperare pentru viitorul previzibil, guvernul german vede posibilitatea ca Actul fondator de neagresiune și liniile directoare ale acestuia să fie în continuare necesare.

Alți membri NATO consideră că dialogul pe care Parisul și Berlinul îl poartă cu Kremlinul este contraproductiv și ar putea fi util în jocul lui Putin. De exemplu, Marea Britanie, Polonia și alte țări din Europa Centrală și de Est – cu excepția Ungariei – sunt sceptice cu privire la faptul că președintele rus ia negocierile în serios.

„La summitul NATO, președintele polonez Andrzej Duda i-a întrebat pe alți lideri dacă ei consideră că negocierile privind condițiile propuse de Putin pot fi acceptabile. Cei care susțin aceste condiții susțin Rusia, ar fi spus Duda,” – notează Bloomberg.

În același timp, un alt diplomat dintr-o țară est-europeană a remarcat că cei care negociază cu Putin deseori „o fac doar pentru propria lor campanie” în interiorul țării.

Alți doi diplomați de rang înalt au declarat pentru Bloomberg că sunt îngrijorați de faptul că Macron ar putea să-l împingă pe Zelenski să accepte neutralitatea în condițiile Rusiei în schimbul unei încetări a focului.