Cinci factorii de risc care afectează serios economia Republicii Moldova

Ion Chicu prezintă factorii de risc care afectează serios economia Republicii Moldova

  • Suntem îngrijorați de blocarea exporturilor noastre pe piețele, tradiționale, mai vechi pe care le-am avut – piața Federației Ruse și, în general, din Est. Riscăm să pierdem un sector al agriculturii – unul din puținele care generează valoare adăugată.
  • Toată economia este afectată de această criză, ori, deși iarna a trecut, dar din 1 aprilie vom achita peste 1000 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze, ceea ce va afecta agenții economici care utilizează gaze în procesul tehnologic.
  • Scăderea dramatică a puterii de cumpărare a populației, a consumatorilor, ori inflația foarte mare generează probleme enorme la bugetul public – un deficit de peste 20 mlrd de lei ceea ce nu are cum spori capacitatea de plată a populației.
  • De asemenea, statul este unul din clienții principali ai operatorilor economici – cumpărăm servicii, produse, etc. Știm că sunt probleme la capitolul licitații pentru achiziții publice.
  • Unul din cele mai importante este că anul acesta și la anul, statul nu va investi în infrastructura publică. Anul acesta, din mai multe motive, dar și din insuficiența banilor, inclusiv faptul că au fost compromise tratativele cu finanțatorii europeni, iar din buget, nu sunt alocați bani pentru investiții în infrastructură, respectiv, acesta este un alt factor care va lovi serios economia.
  -----
@omniapres.md