O echipă de experți FMI vin la Chișinău. Pot să presupun că fuvernul nu are permisiunea FMI ca să ia această decizie

O echipă de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), în frunte cu șeful misiunii FMI pentru Moldova, Ruben Atoyan, se va afla în vizită la Chișinău în perioada 4-8 aprilie. Despre vizită anunță Rodgers Chawani, reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, transmite IPN.

Pe parcursul vizitei, echipa de experți va purta discuții cu autoritățile Republicii Moldova despre posibila majorare a volumul de finanțare din cadrul programului ECF-EFF, susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanţare extinsă (EFF).

De asemenea, va fi abordat subiectul modificării graficului de debursare a tranșelor „pentru a sprijini eforturile autorităților de a obține resursele necesare pentru acoperirea cheltuielilor urgente în contextul crizelor multiple cu care se confruntă Republica Moldova”.

Mai devreme, autoritățile de la Chișinău au spus că vor cere revizuirea contractului cu FMI, așa ca acesta să reflecte noul context economic și să asigure creșterea semnificativă a finanțării din partea partenerilor externi, în special sub formă de suport bugetar direct nerambursabil.

Chicu: Pot să presupun că guvernul nu are permisiunea FMI ca să ia această decizie,

Despre reticența autorităților în privința cotelor accizelor și TVA la carburanți, fostul premier Ion Chicu crede că ”Am venit cu propunerea, de diminuat până la 1 iulie, cota accizului și cota TVA pentru motorină, cel puțin, altfel, se pune o povară suplimentară pe agricultori. Pot să presupun că guvernul nu are permisiunea FMI ca să ia această decizie, a mai spus Ion Chicu.