ULTIMA ORĂ | VIDEO | Pomicultorii cer de la guvernare compensații

Zeci de mii de tone de mere ale producătorilor din nordul sunt depozitate în frigidere

Pentru a doua oară în această lună pomicultorii s-au adunat la Soroca și și-au spus păsul, transmite Știri.md cu referire la observatorul.md.

La fel bat alarma și procesatorii, a căror cheltuieli pentru prelucrarea fructelor s-au majorat mult în ultimele luni. Livădarii din raion au semnat astăzi încă o adresare pe care au înaintat-o conducerii de la Chișinău. Producătorii și procesatorii solicită susținerea statului în rezolvarea crizei în care s-au pomenit.

Vicepreședintele raionului Soroca responsabil de agricultură, Iurie Tănase, spune că este interesat ca autoritate locală dar și ca agricultor cu experiență în domeniu, să fie soluționată această criză. La rândul lor, reprezentanții autorităților centrale menționează că Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare cunoaște problema și încearcă să găsească altă soluție decât compensarea pierderilor propusă de horticultori.

O soluție menționată de producători și autoritățile locale, ar fi înlesnirea exportului pe piața română. Amintim că în frigiderele din raionul Soroca sunt peste 11 mii tone de mere, care așa și nu au fost vândute până acum, iar prețul pentru depozitare este mai mare decât cel cu care procesatorii cumpără fructele.

Menționăm că Ion Chicu a declarat anterior că ”în pofida sancțiunilor drastice impuse Rusiei, piața de desfacere rămâne una esențială, inclusiv pentru cele mai mari companii occidentale.

Potrivit lui Ion Chicu, ”În frigiderele din Moldova rămân încă depozitate zeci de mii de tone de mere. Peste 95% din merele moldovenești se exportă în Rusia. Chiar și cu prețul diminuat  indicat la vamă, valoarea exportului de mere în Rusia constituie circa 2 mlrd.lei. 

Dacă guvernarea va continua doar să ne îndemne să ne pregătim de “vremuri nu bune” și nu va întreprinde nimic pentru deblocarea exportului, Moldova va rămâne fără pomicultură – unul din puținele sectoare din agricultură cu valoare adăugată mai însemnată. 

Livezile au fost plantate în mare parte cu suport semnificativ de la bugetul de stat, astfel că pierderea lor ar înseamna și pierdere de bani publici”, constată fostul premier.