Maia Sandu | Suntem o țară vulnerabilă

Maia Sandu, după ce Republica Moldova nu s-a aliniat sancţiunilor împotriva Rusiei: Occidentul înţelege foarte bine care sunt vulnerabilităţile noastre

Într-un interviu acordat Europei Libere, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că partenerii occidentali au arătat înțelegere față de decizia ţării de nu se alinia sancțiunilor occidentale impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Maia Sandu a amintit vizitele numeroase efectuate la Chișinău în ultimele săptămâni de oficiali occidentali de rang înalt. „Partenerii noștri din Occident înțeleg foarte bine care sunt vulnerabilitățile noastre și pe plan de securitate, și pe plan economic”, a spus Maia Sandu.

„Putem noi să lăsăm țara astăzi fără gaze naturale și fără energie electrică? Nu, nu putem, nici de dragul cetățenilor noștri, nici de dragul celor 100.000 de refugiați din Ucraina, dintre care 50.000 sunt copii. Avem tot sprijinul partenerilor din Occident, inclusiv ei încearcă să ne ajute să găsim alternative, dar până nu găsim aceste alternative, evident că nu putem să facem abstracție de realitate”, a adăugat Maia Sandu.

„Avem vulnerabilități majore pe plan de securitate”

Maia Sandu a vorbit și despre modul în care este afectată securitatea națională. „Au crescut riscurile de securitate, pentru moment nu există indicii care să ne pună în gardă, care să vorbească despre un pericol imediat, dar e clar că suntem într-o zonă de instabilitate și e clar că avem vulnerabilități majore pe plan de securitate”, a explicat Maia Sandu.

Suntem o țară vulnerabilă și din punctul de vedere al securității, și din punctul de vedere al economiei. Și acest pas făcut al nostru într-un moment dramatic – cererea de aderare la Uniunea Europeană – este un strigăt al nostru că vrem să rămânem parte a lumii libere, că vrem să ne putem bucura de pace.

  -----
@omniapres.md