Din banii strânși de la profesori, medici, agricultori, statul achită creditele băncilor comerciale de 4 ori mai scumpe

Ca să „lupte” cu inflația, Banca Națională a majorat timp de 9 luni rata de bază cu aproape 10 puncte procentuale, ajungând la 12,5%. spune Ion Chicu.

Potrivit fostului premier, ”cei de la Banca Naţională a Moldovei (BNM) înțeleg foarte bine, că utilizarea acestui instrument nu are ce face nimic cu inflația acum. Ei iau aceste decizii exclusiv pentru a se proteja, susține Ion Chicu.

Am observat cu toții efectul acestei „lupte”, nu-i așa? 

”Prețurile o „iau la vale” serios de când BNM ridică rata de bază…

Desigur, cei de la BNM înțeleg foarte bine, că utilizarea acestui instrument nu are ce face nimic cu inflația acum. Ei iau aceste decizii exclusiv pentru a se proteja pe ei, or de nenumărate ori am auzit de la guvernarea analfabetă și cinică, că de „inflație în țară răspunde Banca Națională”, amintește fostul prim-ministru.

Care-i efectul acestui cinism și comportament docil? 

Doar 2 cifre:

Pentru fiecare miliard de lei împrumutat de Guvern de la băncile comerciale (care aparțin aproape totalmente străinilor),  în septembrie 2021, statul le plătea sub formă de dobândă circa 34 milioane de lei. Acum se achită peste 140 mln.lei. 

Adică, din banii strânsi de la învățători, agricultori sau doctori, statul achită băncilor comerciale pentru credite de 4 ori mai mult ca în momentul preluării de către PAS a puterii absolute în țară. Doar cifre..

Reiterăm, că Banca Centrală Europeană menține rata de bază la nivelul de 0%, deși inflația în zona EURO este tot la maxime istorice. Ei se gândesc la economie și cetățenii cu credite, ai noștri – cum să-și păstreze funcțiile” notează Ion Chicu.

Mi se pare că aceasta este o politică penală.

”Comportamentul autorităților denotă lipsa independenței decizionale a Republicii Moldova”, a spus fostul premier al Republicii Moldova, Ion Chicu, în cadrul emisiunii ”ГЛАВНОЕ” de la TVC 21.

„Această politică, cu părere de rău, arată încă odată că nu avem stat, iar liderii noștri, care ar trebui să ia decizii pentru cetățeni, să se gândească, în primul rând, la țară, ei, de fapt, fac ceea ce li se spune”.

De menționat că Banca Națională a Moldovei încearcă să reducă nivelul inflației galopante prin creșterea ratei dobânzii, adică prin reducerea ofertei monetare. Cu toate acestea, inflația în Moldova crește nu din cauza ofertei monetare, ci din cauza creșterii puternice a costului tuturor resurselor energetice și combustibilului. Prin creșterea ratei dobânzii, prețul gazului nu va scădea.

Se întâmplă lucruri și mai grave – din cauza faptului că Banca Națională face tot ce îi dictează străinii, însuși statul se mai împrumută nu cu 3,42%, așa cum a fost în septembrie 2021, ci deja cu 15%.

Adică, din senin, aceste bănci comerciale, din cauza politicii Băncii Naționale, iau din bugetul de stat de 5 ori mai mult decât au luat în septembrie. Asta și întreaga politică.

Să ne uităm și la alții dacă nu ne ajunge capul. De ce Uniunea Europeană sau Banca Centrală Europeană, care este și autoritatea de reglementare a zonei euro, menține această rată de bază la zero. Pentru că ei înțeleg că factorii care generează inflația nu se află acum în zona euro.

Mi se pare că aceasta este o politică penală.

Dacă ești o persoană rațională și iubești această țară și îți pasă de această țară, trebuie să i-ai decizii responsabile așa cum decide Christine Lagarde în Europa.

Aici vedem, din păcate, se depun eforturi mari pentru interesele băncilor comerciale. Amintim din nou – dintr-un miliard împrumutat în septembrie, statul achita 34 de milioane din procente, iar acum, 150 de milioane din bugetului țării. din aceleași accize și TVA care se încasează de la fermieri, de exemplu, sau din salariile profesorilor, etc.

Iată, pentru a plăti de 5 ori mai multe procente acestor bănci comerciale, noi luăm de la oameni sub formă de taxe și … totul pare a fi în regulă.

Mâine președintele va ieși din nou și va spune că „nu, noi nu suntem de vină pentru asta, altcineva este de vină”…

Să ne uităm la fapte și cifre.