Expert | În Republica Moldova activitatea economică este blocată

Din cauza războiului din Ucraina, exporturile Republicii Moldova au scăzut de trei ori, susține expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Aseară, la emisiunea Întreabă Ghețu, acesta a declarat că economia țării noastre e aproape blocată. Situația ar fi fost altfel, dacă am fi avut transport de marfă pe râuri, spune Ioniță.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în țara noastră au scăzut exporturile de trei ori, iar acum în mare parte activitatea economică ar fi blocată. Ioniță spune că situația ar fi fost mai ușoară, dacă ar fi existat rute de transport de marfă pe râuri. Un asemenea proiect de lege ar fi fost propus încă în 2012, dar documentul a rămas în aer.

Acum trei zile, Guvernul a anunțat că a elaborat o serie de măsuri pentru susținerea agricultorilor. Mai exact, vor fi subvenționate cu 30 la sută accizele la motorină și va fi compensată o parte din dobânda la creditele accesate de agricultori. Hotărârea urmează să fie aprobată la ședința Executivului, săptămâna viitoare.