Guvernatorul BNM rămâne în funcție; Igor Grosu: „Nu trebuie să dăm foc la casă”. Chicu: Cei de la BNM înțeleg foarte bine …

Guvernatorul Băncii Naționale rămâne în funcție. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că guvernarea a convenit împreună cu opoziția, menținerea lui Octavian Armașu la șefia Băncii Naționale. Igor Grosu spune că în condițiile crizei economice cu care se confruntă Republica Moldova și a necesității renegocierii acordului cu Fondul Monetar Internațional, demiterea guvernatorului este inoportună.

Igor Grosu spune că Octavian Armașu va fi audiat suplimentar în comisia de profil a Parlamentului, însă nu va fi demis, notează IPN.

După audierea guvernatorului BNM în plenul Legislativului, opoziția parlamentară a anunțat înregistrarea unei inițiative privind acordarea unui vot de neîncredere conducerii Băncii Naționale. Igor Grosu spune că deși guvernarea împărtășește nemulțumirea opoziției privind ineficiența activității BNM, conducerea instituției nu va fi demisă. Potrivit lui Grosu, decapitarea BNM în plin proces de negocieri cu Fondul Monetar Internațional este complet inoportună. „Noi la fel avem întrebări față de prestația Băncii Naționale, politicile BNM, dacă a intervenit la timp sau nu. Și aici suntem pe aceeași undă cu opoziția, dar haideți să ne gândim la pașii următori.

Pentru că nu-i greu să dai pe cineva afară când sunt 51 de voturi.
Dar noi intrăm în niște procese, săptămâna viitoare vine misiunea FMI, noi vom merge la Berlin, la platforma de sprijin pentru Republica Moldova, vom convinge FMI de necesitatea alocării acestor bani pentru pensii, compensații în agricultură, compensarea facturii pentru instituțiile publice, ceea ce nu-i deloc ușor”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Octavian Armașu a recunoscut că activele oficiale de rezervă ale Băncii Naționale sunt de 3,4 miliarde de dolari, în scădere cu 647 de milioane față de luna octombrie 2021, când erau puțin peste 4 miliarde de dolari.

Desigur, cei de la BNM înțeleg foarte bine, că utilizarea acestui instrument nu are ce face nimic cu inflația

Fostul premier Ion Chicu susține ”ca să „lupte” cu inflația, Banca Națională a majorat timp de 9 luni rata de bază cu aproape 10 puncte procentuale, ajungând la 12,5%. Am observat cu toții efectul acestei „lupte”, nu-i așa? Prețurile o „iau la vale” serios de când BNM ridică rata de bază…

Desigur, cei de la BNM înțeleg foarte bine, că utilizarea acestui instrument nu are ce face nimic cu inflația acum. Ei iau aceste decizii exclusiv pentru a se proteja pe ei, or de nenumărate ori am auzit de la guvernarea analfabetă și cinică, că de „inflație în țară răspunde Banca Națională” .

Care-i efectul acestui cinism și comportament docil?

Doar 2 cifre:

Pentru fiecare miliard de lei împrumutat de Guvern de la băncile comerciale (care aparțin aproape totalmente străinilor) în septembrie 2021, statul le plătea sub formă de dobândă circa 34 milioane de lei. Acum – peste 140 mln.lei.

Adică, din banii strânsi de la învățători, agricultori sau doctori, statul achită băncilor comerciale pentru credite de 4 ori mai mult ca în momentul preluării de către PAS a puterii absolute în țară.
Doar cifre..

Reiterăm, că Banca Centrală Europeană menține rata de bază la nivelul de 0%, deși inflația în zona EURO este tot la maxime istorice. Ei se gândesc la economie și cetățenii cu credite, ai noștri – cum să-și păstreze funcțiile, mai notează Ion Chicu.