Prima țară din UE care refuză gazul rusesc

Ministerul Energiei lituanian și-a anunțat sâmbătă, 2 aprilie, decizia de a refuza complet aprovizionarea cu gaz rusesc din dorința de a menține independența energetică.

Potrivit reprezentanților instituției, sistemul de transport al gazelor din Lituania funcționează fără importuri de gaze rusești de la începutul acestei luni.

„Suntem prima țară din Uniunea Europeană dintre țările furnizoare ale Gazprom care și-a atins independența față de aprovizionarea cu gaze rusești, iar acesta este rezultatul unei politici energetice consistente pe termen lung și al unor decizii oportune în materie de infrastructură”, a declarat ministrul Energiei, Dainius Kreivis, potrivit Delfi.

Potrivit operatorului lituanian al sistemului de transport de gaze Amber Grid, sâmbătă, importurile de gaze rusești către nevoile Lituaniei prin conexiunea lituano-belarusă au fost egale cu 0 MWh.

Potrivit Ministerului Energiei, întreaga cerere de gaz lituanian este satisfăcută prin terminalul de gaz natural lichefiat (GNL) de la Klaipėda. Conform programului, la terminal vor ajunge lunar trei volume mari de gaz natural lichefiat, ceea ce se preconizează a fi suficient pentru toți clienții.