Subit a apărut o normă care prevede excluderea tehnicii și utilajului agricol …

Fermierii, nemulțumiți de un proiect al Guvernului, care ar urma să fie votat luni: „Nu știm cine sunt autorii acestei idei neinspirate și ilegale”

Guvernul urmează să aprobe luni, 4 aprilie, modificările în Regulamentul de repartizare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, însă „subit a apărut o normă care prevede excluderea tehnicii și utilajului agricol convențional din procesul de subvenționare și care nu a fost discutată și coordonată cu reprezentanții fermierilor”, susține Asociația Forța Fermierilor din Republica Moldova. „Așadar, asociația constată o lipsă crasă de transparență din partea autorităților publice specializate”, se menționează în comunicatul emis presei, notează Unimedia.

„Nu știm cine sunt autorii acestei idei neinspirate și ilegale, care schimbă regulile de joc în timpul jocului.

Atragem atenția Guvernului că propunerea respectivă pentru un act normativ, ierarhic inferior legilor, încalcă flagrant principiul previzibilității din Legea cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural. Art. 6, alin. (4) din legea respectivă stipulează că investițiile în curs de realizare, contractate înainte de intrarea în vigoare a legislației noi, vor continua să fie guvernate de legislația veche în ceea ce privește natura și extinderea drepturilor și obligațiunilor părților, în special cuantumul subvenției acordate, precum și orice efecte contractuale, dacă legea nouă nu prevede condiții mai avantajoase pentru producătorul agricol.

Totodată, conform art. 17 din aceeași lege, subvenționarea investițiilor pentru procurarea tehnicii și utilajului agricol convențional este una din prioritățile din Strategia Națională a dezvoltării agricole și rurale. Astfel, excluderea subvenționării tehnicii și utilajului la mijlocul anului în curs poate fi contestată și anulată de instanța de judecată, iar statul poate fi atras în mai multe litigii civile cu riscul iminent de achitare a prejudiciului din bugetul de stat”, susțin aceștia.

În comunicat se mai menționează că asociația „a primit sute de apeluri din partea agricultorilor nedumeriți și revoltați, care conștientizează foarte bine cât de importantă este modernizarea parcului de tehnica și utilaj agricole și care, spre deosebire de agroholdinguri, nu pot efectua acest proces fără sprijinul din partea statului”.

„În contextul crizei majore în sectorul agrar din cauza scumpirilor galopante la resurse strategice pentru producere agricolă, operarea acestui amendament arbitrar și dubios ar tensiona și mai mult spiritele.

Reieșind din toate cele expuse, Asociația Forța Fermierilor insistă asupra păstrării Măsurii 1.3 Stimularea investițiilor pentru procurarea tehnicii și utilajului agricol în Regulamentul de subvenționare și cere că toate deciziile privind dezvoltarea domeniului agroalimentar să fie coordonate cu transparența maximală cu reprezentanții ramurii”, au conchis aceștia.